DA LI OVI POTEZI UKAZUJU NA TO DA SE PUTIN POVLAČI S MESTA PREDSEDNIKA

vladimir-putin
Foto: Tanjug/AP/Sputnik

– Mlada, ali zrela osoba – to je sve što je Putin hteo da kaže odgovarajući na pitanje kakvog bi naslednika želeo

Posle 16 godina vladavine, ruski predsednik Vladimir Putin počeo je sa rekonstrukcijom svog najužeg tima saradnika, kako bi, praktično, “zacementirao” svoju kontrolu i u narednih 10 godina. 

Svoje dugogodišnje saveznike u politici, 63-godišnji Vladimir Putin polako izbacuje iz svojeg najužeg kruga i menja ih mlađim političarima, koji su stasali u politici upravo u vreme kad je on bio na vlasti, i na koje je on imao uticaj. Mnogi od tih mlađih političara, kojima se Putin okružuje, dolaze iz redova sigurnosnih službi, a jedan od njih, pretpostavljaju strani mediji, mogao bi da postane i njegov naslednik.

Putin u intevjuu za ugledni Bloomberg nije hteo da prizna da li planira da se kandiduje za novi mandat 2018. godine, iako većina političkog establišmenta u Moskvi veruje da hoće, ali je jasno dao do znanja da se sprema za dug ostanak na vlasti.

Koji su zapravo ključni atributi koje njegov naslednik mora da imati, jednom kad dođe vreme za prijenos vlasti, odnosno Putinov odlazak s čela Rusije? Sam Putin oko toga nije za Bloomberg bio previše rečit.

Mlada, ali zrela osoba – sve je što je hteo da otkrije.

U međuvremenu, Putin je u procesu isključivanja političkih “oldtajmera” izvan najviših političkih funkcija, a prvi je još u avgustu 2015. godine u tom smislu bio Vladimir Jakunin (68), koji je sklonjen sa pozicije šefa ruskih železnica, najvećeg poslodavca u toj zemlji.

Sledeći je bio Viktor Ivanov (66), koji je smenjen u proleće 2016. s mesta šefa narko policije. Smenjen je i Sergej Ivanov (63), s kojim Putin ima veze još iz doba sovjetskog KGB-a, koji je do avgusta 2016. bio na mestu šef osoblja u Kremlju.

– Gotovo da niko više nije ostao iz originalnog politbiroa – kaže Olga Krištanovskaja, specijalist za elitu iz Kremlja na Ruskoj akademiji umetnosti.

– Zahtevi za učinkom sad su puno veći. Opstanak čitavog sastava je u pitanju – smatra Aleksej Makarin, zamenik direktora Centra za političke tehnologije, sa sedištem u Moskvi.

Putin je započeo proces uzdizanja mlađe generacije političara, koji su svoje karijere započeli tek kad je on došao na vlast i koji nisu imali prilike da služe drugim autoritetom.

Novi šef ljudstva u Kremlju Anton Vaaino (44), tako je svoju političku karijeru započeo kao niskorangirani službenik protokola 2002. godine.

Kao najvažnije ime među tom mlađom generacijom, svakako se pominje Aleksej Djumin (44), koji je donedavno proveo više godina kao Putinov telohranitelj, koji je bio spreman da primi i metak za njega.

Neki Putinovi saradnici kažu da postoji i posebna veza između Djumina i Putina, koji ga je postavio na političku brzu traku, ubrzo nakon što je Djumin odslužio nekoliko meseci na mestu zamenika ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Najvažnija stvar je da prava osoba želi da raste, da je sposobna da raste i da želi da služi zemlji. Ako ta osoba to želi i ja vidim da ima potencijal, zašto onda ne dozvoliti istoj da radi? – rekao je Putin.

Putin se, međutim, nije rešio svih starih saradnika. Nekoliko njegovih starijih saveznika još uvek obavlja visoke dužnosnti, a jedan od njih je i šef Gazproma Aleksej Miler, za kog Putin ima samo reči hvale.

Dok najnovije ankete pokazuju pad u popularnosti Putinove vlade i vladajuće stranke, uprkos čvrstoj kontroli medija iz Kremlja, Putinov dominantan položaj je neosporan. Tako smatra Jevgenij Minčenko, politički konsultant iz Moskve, koji ističe da bez znakova većih zdravstvenih problema Putin na vlasti u Rusiji može ostati još dugo vremena.

Putinov reizbor za predsednika Rusije u 2018. godini postavio bi i novi posleratni rekord (Drugi svetski rat) u Rusiji, što se vladavine jednog političara na čelu zemlje tiče. Taj rekord zasad drži Leonid Brežnjev, čija je vladavina okarakterisana kao period velike stagnacije za Rusiju.

Možda je izglednije da ruski predsednik priprema teren za naslednika tek za 2024. godinu, a ne 2018. ali treba pričekati i videti.

(Telegraf. rs / Dnevno. hr)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close