„Crveni polumesec“: Islamskom državom se širi bakterija koja izjeda meso (JEZIVO!)

Islamska Država

Džihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski „Crveni polumesec“

Džihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski „Crveni polumesec“.

Prema podacima humanitarnih organizacija, u Siriji je u poslednjih 12 meseci zabeleženo više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.

„Kao rezultat užasnih nedela Islamske države, uključujući ubijanje nedužnih ljudi i ostavljanje njihovih tela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze“, izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumeseca Dilkaš Isa, a preneo britanski list „Dejli mejl“.

Jedan kurdski borac izjavio je: „Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest pre rata. Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Kosa, koji su svi zahvaćeni sukobom“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već duže vreme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gde je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.

„Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susednom Iraku razvila i epidemija kolere“, upozorio je SZO.

Prema podacima SZO, u Siriji je od početka rata delimično ili potpuno uništeno 58 odsto javnih bolnica.

Bakterija mesožderka
Wikimedia Commons Wikipedia

DVA BORCA ID UHAPŠENA U SALCBURGU
Dva Sirijca uhapšena su u Salcburgu zbog sumnje da su bili borci Islamske države.

Dvoje osumnjičenih su ove godine došli u Austriju, navodeći da su izbeglice, objasnio je zamenik portparola tužilaštva u Salcburgu Robert Holclajtner.

Već par nedelja medijima kruže informacije prema kojima su dva borca Islamske države u istražnom pritvoru, a tek sada je tužilaštvo potvrdilo ovu informaciju.

Navedeno je da su ova lica negativno upala u oči drugim izbeglicama, te da su njihove priče o učešću u ratnom sukobu u Siriji ukazivale na pripadnost Islamskoj državi.

Tužilaštvo naglašava da dva Sirijca, protiv kojih je pokrenut istražni postupak, nisu planirali napade u Evropi.

Radi se o muškarcima u starosti od 20-tak godina i oni su tvrdili da su izbeglice, a kao takve su smeštene u izbeglički smeštaj, navodi tužilaštvo.

(novosti.rs)