CNN: Severnokorejska raketa može da pogodi LA i Njujork

Foto AP

Interkontinetalna balistička raketa koju je juče testirala Severna Koreja izgleda kao da bi mogla da ima domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD, tvrde američki stručnjaci, prenosi CNN

Interkontinetalna balistička raketa koju je juče testirala Severna Koreja izgleda kao da bi mogla da ima domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD, tvrde američki stručnjaci, prenosi CNN.

Navodi se da kombinacija američkih, južnokorejskih i japanskih analiza lansiranja rakete iz Mupjong-nija, u blizini granice Severne Koreje sa Kinom, ukazuju da je ona letela oko 45 minuta, da je dostigla visinu od 3.700 kilometara i dosegla daljinu od 1.000 kilometara.

„Kada bi ta raketa bila ispaljena standardnom putanjom koja je ravnija, američki gradovi poput Los Anđelesa, Denvera i Čikaga bili bi joj lako u dometu, a moguće da bi bila u stanju da dosegne sve do Njujorka i Bostona“, izjavio je stručnjak za rakete Dejvid Rajt iz „Unije zabrinutih naučnika“.

Navodi se da je Združeni generalštab vojske Južne Koreje saopšio procenu, izvedenu na osnovu dometa rakete, da je juče testirana severnokorejska balistička raketa naprednija u odnosu na onu koja je lansirana ranije ovog meseca. Stručnjaci su izjavili da je proba pokazala sposobnost Pjongjanga da pogdi Aljasku.

Rajt je naveo da početnim analizama nije moguće utvrditi koliko je bio težak tovar koji je raketa nosila u bojevoj glavi.

„Što je tovar teži, to je domet manji“, napisao je Rajt na sajtu svoje organizacije.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA je danas objavila da je juče ispaljena raketa „Hvasong-14“, ista koja je testirana ranije ovog meseca, kao i da je namera probe bilo da se pokaže maksimalni domet te rakete „sa velikom i teškom nuklearnom bojevom glavom“.

KCNA je navela da Vašington treba da na ovu probu gleda kao na „ozbiljno upozorenje“.

„Blumberg“ prenosi da vođa Severne Koreje Kim Džong Un tvrdi da bi mogao da pogodi celokupni kontinentalni deo SAD.

„Pokazali smo našu sposobnost da ispalimo našu interkontinetalnu balističku raketu bilo kada i sa bilo koje pozicije i da nam je u dometu celokupna teritorija SAD“, prenela je KCNA Kimove reči.

On je dodao da je jučerašnja proba bila „završna provera“ tehničkih mogućnosti rakete „Hvasong-14“.

Američki predsednik Donald Tramp osudio je sinoć Severnu Koreju zbog lansiranja rakete poručivši da će to još više izolovati Pjongjang, a da će SAD preduzeti sve mere da osiguraju bezbednost.

„SAD odbacuju tvrdnje Pjongjanga da će ti testovi i to oružje osigurati bezbednost Severne Koreje. U stvarnosti oni imaju suprotan efekat“, naveo je Tramp u saopštenju.

Preteći svetu, kako je dodao, ovo oružje i testovi još više izoluju Severnu Koreju, slabe njenu ekonomiju i lišavaju njen narod, prenosi AFP.

„SAD će preduzeti sve neophodne korake da osiguraju bezbednost Amerike i zaštiti naše zaveznike u regionu“, rekao je Tramp nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu.

To, prema njegovim rečima, samo je poslednji bezobzirni i opasni potez severnokorejskog režima, prenosi Rojters.

(Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close