„Cilj operacija u Siriji-zaštiti ruske interese“

Vladimir Putin

Cilj operacije ruske vojske u Siriji je prvenstveno zaštita interesa Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On se, obraćajući se vojnicima prilikom dodele državnih priznanja, zahvalio ruskim vojnicima za njihov doprinos u Siriji, prenosi “Sputnjik”.

Vladimir Putin je prilikom prilikom obraćanja Federalnoj skupštini izneo svoje viđenje u vezi sa strateškim pravcima razvoja Rusije u bliskoj budućnosti, koji uključuju političke, ekonomske i ideološke smernice.

Putin se na početku svog obraćanja zahvalio ruskoj vojsci koja učestvuje u borbi protiv terorizma u Siriji i podsetio da ga jedna zemlja ne može pobediti sama, posebno kada su otvorene granice, a svet preživljava period seobe naroda.

„Moramo stvoriti jedinstvenu pesnicu, jedan jaki antiteroristički front za borbu proziv međunarodnog terorizma“, zaključio je Vladimir Putin i dodao da je svaka civilizovana država obavezna da pomaže u likvidaciji terorista.

Predsednik je naglasio da su vojska i flota Rusije su pokazale svoju spremnost, kao i to da je u borbi protiv terorizma Rusija pokazala izuzetnu odgovornost i liderstvo.

„Oružane snage Rusije koje se bore u Siriji, čine to pre svega za Rusiju“, objasnio je Putin.

Što se tiče aktuelne situacije, nakon što je Turska oborila ruski vojni avion, predsednik Ruske Federacije je naglasio da se ne mogu dozvoliti kontakti sa teroristima, kako bi se oni koristili u sopstvene svrhe, zarad vođenja krvavog biznisa.

„Znamo ko u Turskoj zarađuje novac od opljačkane nafte i ko vrbuje najamnike“, naglasio je Putin.

Šef države je dodao i da ne razume zašto je Turska oborila Su–24:

„Svaki problem i različita mišljenja mogu se rešiti na drugačiji način“, zaključio je on.

Ipak, Vladimir Putin je naglasio i da Rusija u Turskoj ima mnogo „starih prijatelja“.

„Oni treba da znaju da nećemo staviti znak jednakosti između njih i vladajuće vrhuške“, zaključio je predsednik Rusije.

Što se tiče situacije u ruskoj ekonomiji, Putin je rekao da je ona teška, ali nije kritična, kao i to da se vide pozitivne tendencije:

„Primetno je značajno sniženje odliva kapitala i smanjenje inflacije u poređenju sa 2014. godinom. Rusija treba da bude spremna za niske cene nafte i na to da spoljnja ograničenja mogu dugo da traju.“

Bez obzira na tešku situaciju, ruski predsednik je pozvao strane investitore da dođu i posluju u Rusiji. Vladimir Putin je takođe predložio da se započnu konsultacije o stvaranju ekonomskog partnerstva ŠOS–a, Evroazijskog saveza i ASEN–a.

(b92.net)