Čeka se Kimovo odobrenje: Četiri rakete Hvasong 12 lete preko Japana do Guama

Foto: Tanjug

Pjongjang — Državni mediji Severne Koreje objavili su detalje o planiranom raketnom napadu na Guam koji bi trebalo da se desi sredinom avgusta.

Napad bi, kako se navodi, uključivao četiri rakete ispaljene preko Japana i sletanje unutar nekoliko desetina kilometara na teritoriju SAD.

U nastavku oštrih reči sa zvaničnicima SAD, severnokorejski mediji naveli su da će detaljan plan napada biti predstavljen do sredine avgusta, prenosi “Rojters“.

Plan uključuje lansiranje četiri Hvasong-12 raketa koje bi “preletele nebo iznad Šimana, Hirošime i Kočija“, rekao je general Kim Rak Gjom.

Rakete bi trebalo da lete “3.356 kilometara za 1.065 sekundi pre nego što dođu do obala Guama, a sleteće oko 30 kilometara od obale, ako plan odobori Kim Džong Un“.

Pjongjang je takođe “ismejao“ obećanje Donalda Trampa da će na pretnje Severne Koreje odgovoriti “vatrom i besom“.

Guam je ostrvo u Tihom okeanu, koje je dom za oko 163.000 ljudi, američke vojne baze i strateške bombardere.

Hvasong rakete su svernokorejske rakete srednjeg i dugog dometa.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori severnokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao pretnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim rečima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na „kolektivnu samoodbranu“ i aktivira sistem raketne odbrane i razarač „Egis“.

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close