Barak Obama Amerikancima: Ostanite hladne glave u borbi protiv TERORIZMA!

obama 1
Barak Obama: blic.rs

Američki predsednik Barak Obama danas je, u retkom obraćanju iz svoje Ovalne kancelarije koje je imalo za cilj da umiri preplašenu naciju, obećao da će Amerika uništiti Islamsku državu i da nijedan njen pristalica u SAD ili inostranstvu neće moći da se sakrije..

Barak Obama pozvao je građane SAD i da ostanu „hladne glave“ u borbi protiv terorizma. Ovo obraćanje dokazalo je da je Obama odoleo pritisku da se pojačaju vojne intervencije nakon napada u San Bernandinu, Kalifornija.

Obama je izjavio da su napad u Kaliforniji izveli oni koji su „pošli mračnim putem radikalnog islama“, nakon čega je strastvenim govorom odbranio svoj trenutni stav o američkim operacijama protiv islamističkih terorista.

Podsetimo, Obama je kritikovan zbog toga što ne pojačava vojnu intervenciju protiv Islamske države, i mnogi su očekivali da će u sinoćnjem obraćanju objaviti da je podlegao pritiscima.

Ipak, komandant vojnih snaga SAD isključio je bilo kakvu promenu strategije na terenu u borbi protiv Islamske države, insistirajući na tome da bi takve akcije samo još više isprovocirale teroriste koji se već nalaze u SAD, poput onih koji su ubili 14 osoba u San Bernandinu.

„Ne treba da nas uvlače u još jedan dug i skup rat protiv Sirije i Iraka. To je upravo ono što teroristi hoće“, poručio je Obama iz Ovalne kancelarije.

„Uništićemo Islamsku državu“

„Nakon toliko mnogo ratova, mnogi Amerikanci se sada pitaju da li nas je zahvatio rak koji nema leka koji bi nas odmah izlečio“, istakao je Obama i dodao da je masakr u San Bernardinu dokaz „rastuće“ domaće pretnje.
Kao otac dve ćerke, Obama kaže da bi mogao da zamisli sebe ili svoju porodicu u San Benardinu ili Parizu, gde se 13. novembra dogodio teroristički napad, u kojem su pristalice IS ubili 130 ljudi.
„Ovo želim da znate: pretnja od terorizma je stvarna, ali mi ćemo je prebroditi. Uništićemo IS i bilo koju drugu organizaciju koja pokuša da nas ugrozi“, rekao je američki predsednik i dodao:
„Naša vojska će nastaviti da traga za teroristima gde god da je potrebno.“

Obama je takođe pozvao muslimane u SAD i širom sveta da „odlučno i nedvosmisleno odbace mrzilačku ideologiju koju promovišu grupe poput IS-a i Al Kaide“.

Obama je u obraćanju javnosti takođe apelovao na jedinstvo nacije. „Ne možemo da se okrenemo jedni protiv drugih tako što ćemo dopustiti da ova borba postane rat između Amerike i islama. IS ne govori u ime islama. Oni su siledžije i ubice, deo kulta smrti“, naveo je on.
„Ako želimo da porazimo terorizam, moramo da uključimo muslimanske zajednice kao naše najjače saveznike, a ne da ih odbacimo tako što sumnjamo u njih i mrzimo ih“, istakao je Obama.
On je najavio i primenu strategije na više frontova protiv Islamske države, koja će se jednako odvijati na polju komunikacija, visoke tehnologije i kontra-propagande, kao i na polju vojne sile.

Ovo je tek treći put da se Obama obratio javnosti iz Ovalne kancelarije, što je prilika koju američki predsednici još od Harija Trumana koriste da pokažu odlučnost za rešenje neke nacionalne krize, a povod Obaminom obraćanju je bio prošlonedeljni teroristički napad u San Bernardinu, u kojem su dvoje pristalica IS ubili 14 ljudi, prenela je agencija AFP.

(b92.net)