Anketa u Americi: Srbi su poznati po ratovanju!

Ratnici
Foto: intermagazin

Svoj odgovor na ovo pitanje dao je 501 stanovnik Njujorka, među kojima se u najvećoj meri kao odgovori pojavljuju „hladnoća“ i „rat“.

Opšte je poznato da Amerikanci ne znaju mnogo…ni o čemu! Onda ne treba da čudi što ne poseduju neko znanje o Srbiji, zar ne? Ali, ajde što ne znaju mnogo o našoj bogatoj i turbulentnoj prošlosti nego što nemaju pojma ni o sadašnjosti! Čak mešaju Srbiju sa Sibirom i Sirijom?! Njima to sve isto…toliko o njima.

Sa ciljem da se dobiju podaci o tome šta Amerikanci zaista znaju o Srbiji pokrenuto je jedno zanimljivo istraživanje, koje je podrazumevalo anketu sa samo jednim pitanjem: „Našta prvo pomislite kada čujete Srbija?“

Tokom istraživanja, koje je trajalo od 5. do 10. decembra 2015. godine, stanovnici Njujorka imali su prilike da podele svoje znanje o Srbiji. Svoj odgovor na ovo pitanje dao je 501 stanovnik Njujorka, među kojima se u najvećoj meri kao odgovori pojavljuju „hladnoća“ i „rat“.

Evidentno je da Amerikance Srbija asocira na Sibir (eng. Serbia/Siberia) i zbog toga je hladnoća na prvom mestu.

„Asadove zločine je lakše dokazati nego Miloševićeve“
Deo ispitanika je svesno odgovorio „rat“, povezujući Srbiju sa građanskim ratovima u Jugoslaviji. Takođe, deo ispitanika koji povezuje Srbiju sa ratom je mešao Srbiju sa Sirijom.

Među ostalim odgovorima našli su se i: Rusija (4,22%) Evropa (11 odgovora, 2.2%), Hrvatska (2.2%), Đoković (1.8%) Bosna (1.6%), Beograd (0.8%), Jugoslavija (0.8%), Vlade Divac (0.4%), Slobodan Milošević (0.4%). Tu su i odgovori vezani za Prvi svetski rat, Bliski istok, izbeglice…

Istraživanje su sproveli Brisbane Digital doo i obrazovni portal Edukacija.rs

(Mondo.rs)