Angela Merkel u Madridu hvali Srbiju: Ograde nisu rešenje

merkel

Premijer Srbije u Madridu razgovarao sa evropskim funkcionerima. Merkelova zadovoljna reakcijom na migrantsku krizu. Evropa treba da kaže šta je naš zadatak oko azilanata, kaže Vučić

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel pohvalila je način na koji se Vlada Srbije suočava sa izbegličkom krizom i istakla da ograde i zidovi ne mogu da reše nijedan problem.

Ona je to poručila danas, na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije u Madridu, kojem je prisustvovao i Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Vučić je u svom govoru pred liderima narodnjačkih stranaka rekao da je za našu zemlju veoma važno da Evropa utiče na stabilizaciju regiona i da nam jasno kažu šta bi trebalo da bude naš zadatak oko migrantske krize:

– Mi ćemo tada biti u stanju da ispunimo sve svoje obaveze, ali ćemo morati i da štitimo državne i nacionalne interese. Ne samo po pitanju ove krize, već i kada je reč o Unesku i drugim stvarima.

Premijer je poručio i da nije realno očekivati da Srbija primi milion izbeglica kad svi zatvore granice:

– Ako treba da zadržimo migrante zbog zime, recite. To možemo.

O situaciji u regionu šef srpske vlade je u Madridu razgovarao i sa premijerkom Norveške Ernom Solberg. On je zahvalio norveškoj vladi na finansijskoj pomoći, kako tokom poplava koje su zadesile našu zemlju prošle godine, tako i tokom krize sa azilantima.

Solberg je izrazila zabrinutost zbog nedostatka jasne evropske strategije i naglasila da se trenutno u Norveškoj nalazi oko 30.000 azilanata i da njena država, iako nije član EU, kao potpisnica „Šengena, očekuje jasnu odluku Unije.

Tokom boravka u Španiji Vučić se sreo i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i predsednikom odbora Bundestaga za evropska pitanja Ginterom Kirhbaumom sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije i KiM, a sastao se i sa predsednikom EEP Džozefom Dolom.

(novosti.rs)