AMERIKANCI PODRŽALI PRIŠTINU: Kosovo ima pravo da upravlja svojom granicom kako hoće

džip-pixa
Foto: Pixabay.com

SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice, rekla je portparolka Ambasade SAD na KiM

Portparolka ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Kosova da brine o svojoj granici. Time je podržala delovanje institucija Kosova i slanje specijalnih snaga na prelaz Jarinje kako bi zaustavili ulazak voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovo.

SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice –  kazala je Šon za Koha ditore i dodala da je SAD drago što u subotu nije bilo sukoba na gradnici.

Portparolka je kazala da SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao “najbolji način da se unapredjuju odnosi Kosova i Srbije”.

voz-kosovo
Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Putnički voz iz Beograda krenuo je u subotu ka Kosovskoj Mitrovici, ali je to izazvalo negativne reakcije u Prištini, pa je dan pre toga ministarka Edita Tahiri zatražila od EU da zabrani njegov ulazak na Kosovo, jer kako je ocenila, Beograd na taj način pokušava da destabilizuje Kosovo.

Kosovski predsednika Hašim Tači ocenio je da je dolazak tog voza na Kosovo u suprotnosti sa kosovskim Ustavom zbog čega je naredio da se vozu po svaku cenu zabrani ulazak na Kosovo.

Voz koji je prvi put iz Beograda krenuo direktno na Kosovo posle skoro dve decenije bio je dizajniran slikama fresaka iz srpskih svetinja na Kosovu, koje su pod zaštitom UNESKO-a, a na njemu je na dvadesetak jezika pisalo “Srbija je Kosovo”

Voz nije stigao na Kosovo, jer se situacija iskomplikovala nakon što je objavljen snimak da je na prugu postavljen eksploziv zbog čega su u Donje Jarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Prema rečima premijera Srbije, mudrošću Beograda voz je iz Raške vraćen u Beograd, čime su izbegnuti i sukobi i žrtve.

Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio je međunarodnoj zajednici i SAD na podršci.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs/Beta)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close