Amerika i Nemačka seku kosovski zaplet?

angela-merkel
Foto: Tanjug

Moguće uvođenje novih „igrača“ u dijalogu Beograda i Prištine radi ubrzanja dogovora. Nemac bi operativno vodio razgovore, Vašington bi poslao „posmatrača“

U DIJALOG Beograda i Prištine do kraja godine mogli bi da se uključe novi „igrači“ – iz Nemačke i Amerike, ukoliko bi se sa time saglasile obe strane. Kako se spekuliše, razgovore sa srpskim i albanskim timom ubuduće bi u ime Evropske unije operativno mogao da vodi jedan veoma iskusan nemački političar, dok bi Vašington poslao „posmatrača“ ovog procesa.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini ostala bi glavni medijator dijaloga.

Ovakav scenario navodno je pripremljen da bi se pregovori ubrzali jer od 2015. godine nije bilo konkretnih pomaka ni za briselskim stolom u primeni postignutih dogovora.

Da će se Amerika „direktno uključiti“ u dijalog, preksinoć je izjavio Hašim Tači, predsednik privremenih institucija u Prištini, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje „Novosti“ postoje li planovi da se SAD u nastavku dijaloga uključi u taj proces, iz američke ambasade u Beogradu juče su odgovorili:

– SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga pod vođstvom EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i cenimo kontinuirano rukovođenje po ovom pitanju visoke predstavnice Mogerini. Sve strane moraju da unaprede dijalog i da sprovedu sporazume. Poštujemo vođstvo EU u dijalogu.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za naš list da Amerika pomno posmatra dijalog sve vreme, a da sada u međunarodnim krugovima figurira predlog da se vidljivije „aktivira“ jer je proces očito zapeo.

– Vašington bi verovatno poslao specijalnog izaslanika za dijalog ili za ceo Zapadni Balkan koji bi davao sugestije, ali ne bi bio ravnopravan sa predstavnikom EU, koji će najverovatnije biti iz Nemačke i koji će da usmerava razgovore – kaže Janjić.

On dodaje da se razgovara i o tome da Beograd i Priština imenuju po jednog političkog pregovarača, jer će nova faza dijaloga možda zahtevati i po dva, tri meseca intenzivnog rada, pa zbog svojih obaveza predsednici, kao glavni pregovarači, ne bi mogli da budu stalno prisutni. Ako dođe do dogovora, onda bi u Brisel došli Vučić i Tači da ga potvrde pred Mogerinijevom.

Govoreći o dijalogu, predsednik Vučić juče je rekao da je Beograd u stanju da uradi sve što je dogovoreno, dok je o namerama Prištine da ispune sporazume izrazio sumnju:

– Sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju.

Odgovarajući koga će Srbi na KiM da podrže pri formiranju vlasti u Prištini, Vučić je naveo da je to teško pitanje jer se sve albanske političke stranke na KiM zalažu za jednostrano proglašenu nezavisnost, a posle i za odlučivanje o ujedinjenju sa Albanijom.

SAD „GOST“ OD POČETKA PRVOJ tehničkoj rundi razgovora predstavnika Beograda i Prištine, u martu 2011. godine u Briselu, osim predstavnika Evropske unije Roberta Kupera, prisustvovala je tročlana delegacija Vašingtona. Nju je predvodio Tomas Kantrimen, pomoćnik zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Kako je Kantrimen tada objasnio, EU je pozvala Vladu SAD da kao gost prisustvuje dijalogu.

(Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close