AMERIČKA VOJSKA napravila grešku koja ih skupo košta a sada postaje još gore!

stelt-avion
Foto: Reuters

Program razvijanja stelt aviona američke vojske F-35 po ko zna koji put nailazi na silne prepreke. Program razvoja „najboljeg aviona kakvog je svet vide“, kako kažu Amerikanci, je sve samo ne to – prošlo je 16 godina od početka, a potrošeno je 60 milijardi dolara i…avion opet ne valja.

Ovoga puta problem je u tehnologiji za izbegavanje radara. Naime, prema najavama vojske SAD, F-35 ima „najkompleksniji stelt softver koji je ikada ugrađen u neki ratni avion“.

Ambiciozni plan Pentagona, koji u budućnosti želi da postojeću flotu ratnih aviona potpuno zameni sa tri različita modela F-35 aviona, u narednih pedeset godina koštaće SAD više od TRILION dolara!

Proizvođač F-35 aviona je kompanija „Lokhid martin“, koja je svoje „čedo“ predstavila kao „avion sa kompjuterom koji je pametniji od neprijateljskih pilota, koje može da nadmaši u svakom trenutku, čak iako su protivnički avioni brži i s boljim naoružanjem“.

Ipak, s obzirom da softver ne radi kako treba, Pentagon bi dobio na hiljade F-35 aviona koji bi u vazduhu bili obični glineni golubovi. Iz „Lokhid martina“ su saopštili da „ubrzano rade na rešavanju poteškoća“.

stelt-avion1
Foto: Pentagon / screenshot

Ipak, glavni čovek Pentagona za testiranje oružja Džej Majkl Gilmor je još 11. decembra upozorio Ministarstvo odbrane da softver ne valja, te da je rok za završetak aviona, koji je predviđen z decembar 2017. godine – potpuno nerealan i neostvariv.

Do sad je proizveden 131 primerak F-35 aviona, no nijedan nije spreman za borbene operacije.

– Ne sećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli da budu borbeno spremni pre 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od najpromašenijih investicija u istoriji – rekao je Nik Harvi, bivši državni sekretar za oružane snage Velike Britanije, koja je i sama naručila američke F-35.

Kako vreme odmiče, tako ovaj program sve više podseća na preskupi projekat aviona F-22, kog su od početka pratili problemi.

(BBC/blic.rs)

Close