VELIKA PROGNOZA ZA ZIMU: Evo kada nam stiže snežni pokrivač i kada će nam biti najhladnije

zima
Foto: Tanjug

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkog hidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga

Prema prognozi meteorologa ledena zima koja nas je zadesila prošle godine ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Oni najavljuju da će ove zime najniža temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama.

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkog hidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga.

Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana.

U prvoj polovini oktobra u većini krajeva biće pretežno sunčano, nešto više oblaka samo na krajnjem jugozapadu i jugoistoku. Minimalna temperatura od 3 do 9 stepeni, a maksimalna od 18 do 21.

Pravo zahlađenje prema rečima stručnjaka nam stiže tek u novembru, kada će biti hladnije, ali ni blizu prošlogodišnjoj zimi.

Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki.

Po prognozi možemo očekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

– Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od pet do osam stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri. Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus dva do jedan u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa – objašnjava Ana Savović iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZ -a.

Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna. Procenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sudeći ovo će biti jedna od blažih zima.

KOPAONIK

Na planinama takođe promenljivo.

Tek sredinom oktobra na našoj najvišoj planini moguće je ozbiljnije formiranje belog pokrivača.

I sredinom novembra može se očekivati dosta  padavina na planinama, pa skijaši ne moraju da brinu da li će biti dovoljno snega za omiljene zimske sportove.

Inače, najhladnija zima u Srbiji zabeležena je 1953/1954. godine sa srednjom temperaturom vazduha od minus 4,7 stepeni, dok je najtoplija zima bila 2006/2007. godine sa temperaturom od četiri stepena.

Kada obično padne prvi sneg

Prvi snežni pokrivač se u većini mesta u Srbiji prosečno beleži tokom prve nedelje decembra. Na planinama je prosečan datum pojave prvog snežnog pokrivača u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prosečan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima južne i zapadne Srbije prosečan datum je poslednja nedelja novembra.

Najraniji datum pojave prvog snega je 31. avgust 1995. godine na Kopaoniku, kada je izmereno jedan centimetar snežnog pokrivača.

U nižim krajevima zemlje prvi sneg je najranije zabeležen 5. oktobra 1972. godine u Požegi i Ćupriji sa tri centimetara snežnog pokrivača.

Najkasnija zabeležena pojava prvog snežnog pokrivača je 27. mart 1951. godine kada je u Nišu izmerena visina snega sedam centimetara.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close