VALJEVSKA EKSPANZIJA: Krušik ostvario dobit od 500 miliona!

krušik-valjevo
Foto: valjevskaposla.info

Godina na izmaku jedna je od boljih u istoriji “Krušika”, jer ova valjevska kompanija u 2016. beleži realizacija od oko 50 miliona dolara, a ostvarena dobit biće 500 miliona dinara.

Direktor “Krušika” Mladen Petković ne krije zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, povrh kojih je kao kruna došla i Jubilarna nagrada Privredne komore Srbije, koja je nedavno uručena “Krušiku” za 77 godina uspešnog poslovanja.

“Posebno smo zadovoljni i sa ugovorenim poslovima za narednu godinu, gde očekujemo da ostvareni rezultat bude najbolji u celoj istoriji Krušika. Svima je poznato da je 80-tih godina prošlog veka izvoz Krušika iznosio oko 76 miliona dolara, ali je tada u Kušiku radilo 9.000 ljudi. Mi planiramo da sa oko 2.500 zaposlenih, koliko će Krušik imati do kraja 2017. godine, dostignemo cifru od 80 miliona dolara i tako napravimo najveću realizaciju izvoza u istoriji Krušika”, kaže za valjevskaposla.info direktor Mladen Petković i dodaje da “Krušik” najviše sarađuje sa SAD, Saudijskom Arabijom, UAE i Vijetnamom, s tim što su Amerikanci najveći kupci proizvoda iz “klasičnog minskog programa”, po kojem je “Krušik” poznat u svetu.

Naredne, 2017. godine, prema listi prioriteta, očekuje se izgradnja više objekata za različite namene, sve sa ciljem obnove “Krušika” posle bombardovanja. U prvom kvartalu 2017. godine biće puštena u rad potpuno nova kapislana, najavio je prvi čovek “Krušika”. U ovom potpuno novom objektu prvi put će se raditi program kapisli, koje su faktički substitucija uvoza i radiće se za potrebe fabrika iz grupacije odbrambene industrije Srbije, kao što su “Prvi partizan” i nova fabrika u Uzićima kraj Užica.

“Radimo na obnovi proizvodnje raketnog programa, ponovo serijski proizvodimo rakete, što nije bio slučaj od 80-tih godina. Obnovili smo proizvodnju nekih raketa koje su se nekada radile u našim pogonima, neke smo modernizovali, a neke rakete će po prvi put biti rađene u Krušiku”, navodi Petković i ističe da je rad na razvoju novih proizvoda temelj optimizma  “Krušika” u nekom budućem periodu.

“Krušik” trenutno zapošljava 2241 radnika, a do kraja 2017. godine planirano je da se broj zaposlenih poveća na 2.500 ljudi. Prvi naredni talas zapošljavanja direktor najavljuje odmah po završetku novogodišnjih praznika, kada će posao u proizvodnji dobiti 120 novih radnika uglavnom mašinse struke, ali i elekto i mašinski inženjeri.

“U Krušiku je dosta nepovoljna starosna struktura, skoncentrisano je veliko znanje, ali su zaposleni uglavnom u godinama pred penzijom, tako da sada zapošljavamo dosta mladih inženjera, kako bismo uspeli da sačuvamo to znanje i prenesemo ga na mlađi tim”, kaže Petković.

Prema Petkovićevim rečima, “Krušik” je kompanija koja može da motiviše svakog mladog čoveka koji dođe da u njoj i ostane, jer zaposleni mogu mnogo toga da vide i nauče, pogotovo inženjeri koji žele da usvoje neke nove tehnologije.

Marija Petrović Marković

 

(valjevskaposla.info)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close