U ovom gradu danas je izmereno 65 stepeni? Vest se brzo proširila Srbijom

Vrućina p
Foto: Pixabay.com

Vest da je danas u Jagodini na terasi jednog stana izmereno čak 65 stepeni brzo se proširila domaćim medijima. Mnogi su već zamislili Jagodince kako se tope u tim ekstremnim vremenskim uslovima. Broj koji se navodi je ogroman, visok i za Afriku, a mi smo u razgovoru sa meterologom Nedeljkom Todorovićem saznali da li je zaista na jugoistoku Srbije danas bilo ovoliko vrelo.

„Termometar je pokazao 65 stepeni jer je bio izložen direktno suncu. I takav podatak nije merodavan, tačnije – nemoguć je.

Zašto? Uređaj je zapravo pokazao temperaturu materijala termometra, a ne temperaturu vazduha koja se meri tako što se aparat stavi u senku. Zbog toga i mi meterolozi merenje obavljano u takozvanim belim kućicama“, objašnjava Todorović.

Kako dodaje, nije redak slučaj da se prijavljuju ektremno nemoguće temperature. Slične vesti pojavljivale su se i prethodnih godina. Razlog je bio isti.

„Stavite termometar na asfalt, pokazaće 65 stepeni, ali to nije realan podatak. Samo je na nekoliko centimetara od tla temperatura od 50 do 60 stepeni i to nije alarmantan podatak, to je uobičajeno stanje za ovo doba godine. Ali to nisu temperaturne vrednosti kojima smo mi izloženi“, ističe.

Jagodinac koji je proveravao današnju vremensku situaciju napravio je grešku koju u Srbiji mnogi prave.

“ „Na terasi stana imam termometar od 50 stepeni i video sam da je zbog visoke temperature ispunjen do kraja pa sam doneo veći i iznenadio se kada je pokazao 65 stepeni“, izjavio je on, a prenosi „Tanjug“.

Ako želite da saznate koliko je zaista toplo danas i kakve nas temperature očekuju narednih dana, prognoze Hidrometeorološkog zavoda kažu da će u Srbiji prosečna temperatura do ponedeljka biti od 39 do 40 stepeni.

Koji podeljak je ovog 3. avgusta dostigla živa u termometru, znaće se u 20 sati večeras, kada će Zavod napraviti presek temperatura.

NIJE 65, ALI JE VEOMA TOPLOI OVO MOŽE DA VAS RASHLADI

Iako je temperatura od 65 stepeni nemoguća, nije zanemraljiva ni ona realna, iznad 40. Kako biste se brzo rashladili i lakše pregurali tropske dane, sledite smernice lekara, koje kažu da pijete velike količine vode, poželjno je na svakih 20 minuta popiti malo tečnosti, jedite laganiju hranu, voće i povrće deluju poput rashlađivača i nadoknađuju tečnost i minerale koji se gube zbog prekomernog znojenja. Posetite gradske bazene, ali pre 11 sati ujutru i posle 16 časova, jer je u ovom periodu zračenje najveće.

Izbegavajte veliki fizički napor, koje može da dovede do dodatnog zagrevanja vašeg organizma.

„Na terasi stana imam termometar od 50 stepeni i video sam da je zbog visoke temperature ispunjen do kraja pa sam doneo veći i iznenadio se kada je pokazao 65 stepeni“, objasnio je čovek iz Čočetove ulice.

Drugi Jagodinac, radnik Industrije kablova u Jagodini, oko 13 sati je pokušao da ispeče jaje na haubi automobila i na podu automobilske prikolice, na parkiralištu Laboratorije „Paster“ u Ulici Ružice Milanović.

VESTI-INFO.RS, LAJKUJTE NAS I PRATITE NA FEJSBUKU

(Žena.blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close