U MAKEDONIJI POČEO AMERIČKO-RUSKI BALKANSKI RAT? Vašington izdao „tihu naredbu“ da Nikola Gruevski ne sme da formira novu vladu

makedonija-policija-demonstranti
Foto: balkanuživo.net

Vašington je izdao „tihu naredbu“ da Nikola Gruevski i koalicija sa kojom je osvojio najviše glasova na minulim izborima ne smeju formirati novu vladu Makedonije.

Stejt departman i CIA žele da preko komponovanja vlade, odnosno pravljenja vladajuće koalicije u Skoplju, privedu kraju ono za šta su pripremali teren mnogonedeljnim demonstracijama. Da stave političku tačku na svojevrsnu obojenu revoluciju.

Zato je glavni makedonski „Amerikanac“ – lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev – dobio nove instrukcije i počeo da u skladu sa njima nastupa.

U Bitolju je izjavio da je siguran da Gruevski i VMRO-DPMNE neće formirati novu makedonsku vladu.
Čak ni ako Državna izborna komisija odbije sve prigovore njegove koalicije i zadrži u Sobranju 51 poslanički mandat (SDSM ima 49). Nije ga pokolebalo ni to što je DIK već odbila sve prigovore šiptarske partije Besa, koja ima američki nalog da uđe u koaliciju sa Zaevom.

U Bitolju je posebno naglasio da na odluku ko će predvoditi buduću vladu neće uticati ni rešenja DIK, a ni kasnije odluke Upravnog suda Makedonije.

Nije se ustručavao ni da izjavi: „I meni i Gruevskom je jasno da on ne može da formira novu vladu Makedonije – bez obzira na odluke Državne izborne komisije. Novu vladu ćemo voditi mi i ona će biti evropska!“
Još je izgovorio ovo što danas može izgovoriti samo neko ko vodi opoziciju u Makedoniji i vlast u Prištini:

„Novu vladu ćemo formirati na temeljima Evropske konvencije za ljudska prava. Ona će biti osnova na kojoj ćemo formirati novu parlamentarnu većinu. Ona će biti i okvir za delovanje naše vlade“.

Ovo „miriše“ na nastavak političke nestabilnosti. Na nove proteste i sukobe koji, na žalost, mogu i ne biti mirni i čisto politički.

Amerikanci su očito spremni – ako Gruevski formira vladu – da pse svoje makedonske poluobojene revolucije ponovo puste sa lanca…

 

(Fakti/balkanuzivo.net/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close