TEŠKE REČI Miro Cerar hrvatskom premijeru: Ponašanje Hrvatske može da izazove konflikte u budućnosti

izbeglice

Slovenački premijer Miro Cerar u četvrtak je vrlo oštro kritikovao Hrvatsku, optuživši je da se u migrantskoj krizi ponaša „neevropski“ i da mase migranata namerno šalje na granicu sa Slovenijom kao i da komunikacija između dve države o migrantima ne postoji.

Cerar je rekao da je o tome u četvrtak telefonski „vrlo kratko“ razgovarao i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i da ga je upozorio da „ciljano“ i disperzovano dovođenje velikog broja migranata na granicu sa Slovenijom i „slanje migranata u reke“ predstavlja „neevropsko ponašanje“ koje može biti opasno i u budućnosti „izazvati konflikte“.

cerar

„Primećujemo da se Hrvatska ne ponaša evropski“, kazao je Cerar, dodavši da je to danas objasnio evropskom povereniku za migracije Dimitrisu Avramopulosu koji je boravio u Ljubljani i da Avramopoulos „deli njegovo mišljenje“.

– Verujem da će takvo ponašanje Hrvatske „doći do izražaja“ i u nedelju na samitu balkanskih i srednjeevropskih država u Briselu – rekao je slovenački premijer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Kako je popodne izjavila slovenačka ministarka untrašnjih poslova Vesna Gjoerkos Žnidar, Slovenija je u četvrtak od Evropske unije zatražila finansijsku i materijalnu pomoć za zbrinjavanje migranata, a tu i drugu vrstu pomoći Sloveniji su ponudile Italija, Austrija i Nemačka i zemlje Višegradske četvorke – Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Pahor razgovarao sa hrvatskom predsednicom

Grabar Kitarović

Predsednik Slovenije Borut Pahor je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o migrantskoj krizi, pri čemu su se složili da njene razmere i ozbiljnost zahtevaju sveobuhvatnu i dugoročnu migracionu politiku EU, saopšteno je iz Pahorovog kabineta.

Pahor je juče u telefonskom razgovoru upoznao hrvatsku predsednicu sa dogovorom vezanim za migrantsku krizu, postignutim tokom njegove dvodnevne posete Briselu, prenosi STA.

Ona je nakon susreta s Avramapoulosom rekla da je Sloveniji ponuđena i pomoć Fronteksa, ali da to ne bi rešilo problem nekontrolisanog ulaska migranata u Sloveniju nego da bi Frontex trebalo da bude upućen u Hrvatsku kao spoljnu granicu EU-a, te u Grčku i kontrolisao priliv migranata iz Turske.

Slovenačke televizije počele su u četvrtak uveče da prikazuju dramatične kadrove migranata na granici s Hrvatskom koji još nisu ušli u prihvatne centre, među kojima je dosta žena i male dece kao i izjave slovenskih lekara da su migranti vrlo iscrpljeni i mnogi dehidrirani ili gladni, te prehlađeni i s virusnim i drugim bolestima.

Direktor slovenačke policije Marjan Fank izjavio je za Slovensku televiziju da Hrvatska nije ispoštovala dogovor postignut u sredu u Beču između direktora policija Austrije, Slovenije i Hrvatske o boljoj komunikaciji u migrantskoj krizi nego je upravo suprotno na granicu sa Slovenijom u noći na četvrtak poslala bez najave do sada najveći broj migranata i to upravo „na mesta gde ih nismo očekivali“.

Slovenačke humanitarne organizacije u četvrtak su ponavljale apele građanima i firmama da doniraju novac, odeću, obuću i ćebad jer su dosadašnje zalihe iscrpljene.

S druge strane, slovenački mediji najavljuju da će se  nastaviti dolazak velikog broja migranata preko Grčke, a isto tako da će biti brži i tempo dolaska jer se u Srbiji od nedavno više ne zadržavaju privremeno u Beogradu nego idu direktno na granicu s Hrvatskom.

(blic.rs)