SRBI dobili zadatak da uhapse DODIKA!?

Dodik
Foto Tanjug, AP

Moguće hapšenje, odnosno privođenje, najavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, inače Srbin po nacionalnosti i kadar SDS-a

Samo dan posle referenduma u Republici Srpskoj, na kome su se građani ovog entiteta gotovo jednoglasno izjasnili za obeležavanje 9. januara kao Dana RS, Tužilaštvo BiH je pozvalo predsednik Srpske Milorada Dodika na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Podsećamo, Dodik je juče rekao da je referendum demokratska pobeda Srpske i da ga ne plaše nikakve istrage Tužilaštva BiH, ni najave hapšenja i sankcija. A, upravo je moguće hapšenje, odnosno privođenje najavio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, inače Srbin po nacionalnosti i kadar SDS-a.

Na pitanje koja bezbednosna agencija je nadležna da izvrši eventualno prisilno privođenje, Mektić je rekao da bi u ovom konkretnom slučaju to najverovatnije bila SIPA (Agencija za istrage i zaštitu).  Inače, na čelu SIPA je, takođe Srbin Perica Stanić, iz Prnjavora odakle je i Mektić.

SIPA, koja predstavlja elitnu policijsku jedinicu, podređenu Ministarstvu sigurnosti, ima Regionalnu kancelariju u Banja Luci, i ona je nadležna za taj deo Republike Srpske. U slučaju naloga, pripadnici SIPA iz Banja Luke bili bi zaduženi za privođenje Dodika.

 

Vojni analitičar Miroslav Lazanski za Telegraf kaže da ne veruje u ovaj scenario. Prema njegovim rečima, potez Tužilaštva BiH je politički akt nemoći i reakcija na referendum u RS.

– Kako misle da hapse? Na silu? SIPA u Banja Luci ne raspolaže nikakvom silom, u Banja Luci je glavna sila narod, a narod ne možete da uhapsite – rekao je Lazanski.

Ostaje pitanje da li će se nadležni u BiH odvažiti da izdaju naredbu za privođenje Dodika, imajući u vidu kakve bi to posledice moglo da izazove, pogotovo što se u nedelju 2. oktobra u ovoj državi održavaju lokani izbori.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close