Slovenija: Od premijera Cerara se traži da odmah počne gradnja granične ograde prema Hrvatskoj

cerar

Lider slovenačke parlamentarne opozicije i bivši premijer Janez Janša poručio je danas predsedniku vlade Miri Cerararu da bi odmah trebalo početi s pripremana za postavljanje ograda na najizloženijim delovima granice prema Hrvatskoj i aktivirati rezervni sastav vojske i policije.

Janša je u otvorenom pismu Ceraru naveo i da bi, umesto nerealnog planiranja velikih izbegličkih centara kapaciteta od 5.000 ljudi, slovenačka vlada trebala i da formira koordinacionu grupu za suzbijanje izbegličkog talasa po uzoru na telo koje je vodilo rat za osamostaljenje Slovenije 1991. godine.

Svoje predloge za obuzdavanje izbegličkog talasa Janša je uputio i javnosti, uz tvrdnju da je sve njegove predloge Cerar do sada odbijao ili ignorisao i da je je kriv što Slovenija poslednjih dana, kako kaže, postaje „usko grlo“ na balkanskoj izbegličkoj ruti.

 Zbog takve situacije u zemlji bi mogao da ostane veliki broj izbeglica, što bi po mišljenju Janše predstavljalo rizik za nacionalnu bezbednost.

Zbog navodne Cerarove popustljivosti prema nejasnoj evropskoj migrantskoj politici Janša je odbio poziv da prisustvuje današnjoj sednici nacionalnog Saveta za bezbednost što je Cerar, kao i navode iz pisma, nazvao stvaranjem podela među Slovencima kojima je u vreme teške izbegličke krize potrebno političko jedinstvo.

Janša je u pismu naveo i da je Cerar najveću grešku napravio kad je odbio njegov predlog da Slovenija najavi postavljanje žičane ograde na granici s Hrvatskom, istovremeno kada je to počeo da radi madjarski premijer Viktor Orban.

„Čak ako Slovenija to ne bi napravila, najava postavljanja ograde u to bi vreme bila jasan signal izbeglicama da u Sloveniji nisu dobrodošli, te izazvala slične poteze u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, pa onda izbeglička kriza ne bi dobila sadašnje dimenzije“, smatra bivši premijer.

Premijer Cerar izjavio je danas da je spreman da napravi sve za zaštitu slovenačkih nacionalnih interesa u izbegličkoj krizi i da ne isključuje postavljanje ograde na granici s Hrvatskom, ako to na svojoj granici sa Slovenijom učini Austrija.

(blic.rs)