RODITELJI DIGLI UZBUNU: Zapad ovde svojim oružjem truje sve, rađaju nam se defektna deca!

bebe

Ovde se dovozi oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dve peći i na poligonu. Stranci koji rade na tom uništavanju ovde ne spavaju, a naša deca se rađaju sa defektima, rekao je ogorčeni meštanin

Ovde se dovozi oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dve peći i na poligonu. Stranci koji rade na tom uništavanju ovde ne spavaju, a naša deca se rađaju sa defektima, rekao je ogorčeni meštanin

GLAMOČ – Građani Glamoča, Kupresa i Duvanjskog polja u Bosni i Hercegovini traže detaljnu analizu vode, vazduha i zemlje u tom delu BiH, zbog sve većeg broja novorođene dece sa teškim defektima.

„Sumnjamo da se u Glamoču uništava opasno oružje. Naše informacije kažu kako se ovde dovozi oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dve peći i na poligonu. Stranci koji rade na tom uništavanju ovde ne spavaju, a naša deca se rađaju sa defektima“, rekao je ogorčeni meštanin.

„Ljudi koji rade na uništavanju tog oružja jako su ugroženi. To oružje se uništava samo kada je sunčano, jer se boje da ih ne dočeka oblak i sva ta zagađenja ne padnu na njih. Nikada se ne zadržavaju na našem području“,– rekli su zabrinuti meštani.

Nekoliko farmi, na kojima se uzgaja kukuruz i pšenica, nalazi se neposredno u blizini mesta gde se oružje uništava. Takođe, velike količine mleka potiču baš sa tog područja i one se distriburiraju širom Hercegovine.

Građanima nije jasno kako inspekcije ne vrše kontrolu i kako vlast ne reaguje. Oni traže od inspekcijskih i zdravstvenih ustanova da izvrše detaljne analize kako bi se pokazalo ima li opasnosti i kako bi zaštitili živote svoje dece.

Mediji su došli do saznanja kako su analize otkrile kako su koncentracije opasnih metala nekoliko desetaka puta veće od dopuštenih.

Ta analiza pokazala je da su vrednosti pojedinih opasnih metala, kao što su olovo, kadmij, živa, cink, bakar, nikl i kobalt i do 30 puta veće od dopuštenih, što predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi, biljaka i životinja na tome prostoru.

„Naoružanje koje se uništava sadrži supstance koje imaju dokazano štetno delovanje na zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Preko stotinak aktivnih stvari iz naoružanja koje se uništava, vrlo lako preko zemlje, vazduha i vode završava u lancu ishrane“,  kažu meštani Glamoča.

(kurir.rs)