PROKUPLJE U STRAHU Vukovi zaklali celo stado ovaca, meštani: Bojimo se za živote naše dece!

vuk
Foto: AP/Tanjug

Čopor vukova zaklao je šest od 11 ovaca, koliko je bilo u stadu porodice Milana Tatića iz prokupačkog sela Bulatovac.

Ovo nije prvi napad zveri na stada ovaca u poslednjih mesec dana u ovom kraju.

Stado porodice Tatić bilo je u ograđenom dvorištu, na samo desetak metara od porodične kuće. Vukovi su zaklali dva ovna teška i po 150 kilograma, dve ovce su bile sjagnjene, a među zaklanim ovcama bilo je i jedno jagnje. Jedna ovca pronađena je rastrgnuta nekih 500 metara od kuće i to na putu koji vodi ka selu.

Meštani kažu da ne pamte ovakve napade i strahuju da bi vukovi mogli da napadnu ljude, a posebno decu. Kažu da nisu samo vukovi opasnost, već i čopori pasa lutalica, kojih je sve više, pa zbog toga moraju da prate decu do škole.

– Izašao sam iz kuće i primetio da je ulazna kapija u dvorištu otvorena. U međuvremenu je izašao i komšija, kome je takođe kapija otvorena, i pitao me o čemu se radi. Mislim da sam u tim trenucima video da u mraku svetle oči neke životinje, ali sam pomislio da je u pitanju pas lutalica, pa nisam ništa posumnjao – priseća se Tatić. On je nakon toga zatvorio kapiju i ušao u kuću. Tek nešto pre ponoći, pozvao ga je komšija u čijem su dvorištu pobegle tri ovce.

– I dalje ništa nisam slutio jer sam pomislio da su ovce nekako otvorile tor i izašle. Međutim, kasnije sam video pravu pustoš koju je vuk, ili više njih, ostavio za sobom – dodaje on. Meštani veruju da su pokolj napravili vukovi jer psi lutalice ne bi uspeli da savladaju velike ovnove.

Ovo je drugi napad na stada u poslednjih mesec dana, pošto je u selu Jugovac, udaljenom samo nekoliko kilometara od Bulatovca, zaklano šest ovaca porodice Časlava Petrovića. On je tvrdio da su ovce zaklali psi lutalice, ali se to ne može sa sigurnošću tvrditi pošto nije rađeno veštačenje, za koje meštani nemaju novca.

Ne pamte vukove u selu

Vukovi su krajem avgusta napali i ovce porodice Prokić iz prokupačkog sela Donja Rečica i zaklali dve ovce. Njihova kuća je udaljena samo 150 metara od asfalta, a Prokići pretpostavljaju da je vuk, ili više njih, sišao sa Jastrepca. Radovan Prokić kazao je da do sada nije čuo da su vukovi silazili u selo i dodaje da je sama sreća što nije otišao do tora kada je čuo lavež pasa.

(blic.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close