Priština nekažnjeno prolazi gazeći sporazum o ZSO

federika i jahaga

Beograd čeka reakciju iz Evropske unije na najavu suspenzije postignutog dogovora. Vučić: Ova odluka bukvalno sve menja i donosi dodatnu destabilizaciju u region

BEOGRAD očekuje reakciju Brisela na najavu Prištine da će suspendovati sporazum o Zajednici srpskih opština, a prema rečima premijera Aleksandra Vučića, državni vrh će se ubrzo sastati da bi se procenilo „šta sve ovo znači s gledišta strateških interesa Srbije“. O daljim koracima Beograda razgovaraće se i na današnjoj sednici Vlade.

Ova odluka bukvalno sve menja i donosi dodatnu destabilizaciju u ceo region – ocenio je Vučić juče u Moskvi, gde je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo zabrinutost zbog najava Prištine.

– Vest je došla samo dan pošto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da nije uradila ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom. Četrdeset odsto tog sporazuma tiče se ZSO i to je jedino što je Beograd tražio u cilju zaštite Srba na KiM. Priština je dobila SSP pre nego što je Beograd za otvaranje poglavlja, ali svejedno nije negativno reagovao na to – naveo je premijer.

Ovo, ukazao je, otvara mnogo krupnija pitanja o kojima moramo da razmislimo:

– Da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni, ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni? Ali, da nikakve reakcije iz Brisela, bar do ovog trenutka, ne bude… Najbolje da u ovom trenutku kažem da nemam komentar.

Vučić je naveo da je kosovska vlada trebalo da uradi samo jednu stvar – da donese dekret o formiranju ZSO, a da je Beograd izašao u susret i „učinio im“ da taj proces ne mora da sprovede parlament, već samo vlada:

– Oni nisu u stanju da donesu dekret za koji je potrebno tri minuta, a mi smo u stanju za sve što je potrebno. U stanju sam da branim nemoguće stvari pred Srbima sa KiM i da 12 sati trpim njihovu kritiku i najteže moguće reči zato što držim reč. Oni su, s druge strane, dobili SSP i pogazili sve u jednom danu.

Prema oceni Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, odlukom Prištine da se sporazum o ZSO uputi Ustavnom sudu, zgažen je Briselski sporazum, a na „pravdanja“ da odluka o osnivanju ZSO ne može da stigne na dnevni red zbog toga što Aljbin Kurti baca suzavac u parlamentu, Đurić je uzvratio:

Da li mi sada treba da izmislimo nekog Kurtija, nekog Peru Petrovića, koji će ovde da baca suzavac i da ne sprovodimo nijednu od naših međunarodnih obaveza?

PODNOSE ZAHTEV ZA SAVET EVROPE

PRIŠTINA će sledeće sedmice podneti zahtev za prijem u Savet Evrope, a do kraja godine apliciraće za prijem u još neke međunarodne organizacije, preneo je „Sputnjik“. Sagovornik ruskog radija je rekao da je članstvo u Savetu Evrope za Kosovo gotovo završena stvar, jer imaju, kako navodi, „ogromnu podršku“.

Pošto je, posredstvom Albanije, apliciralo za prijem u Unesko, Kosovo namerava da podnese i zahtev za prijem u članstvo Interpola. Sagovornik „Sputnjika“ nije želeo da otkrije koja je četvrta međunarodna organizacija za koju će aplicirati, ali se pretpostavlja da su u pitanju Ujedinjene nacije, gde bi zahtev za prijem Kosovo podnelo pre 25. decembra.

SASTANAK

IAKO je prvobitno bilo planirano da se sastane sa Atifetom Jahjagom, šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić odbio je juče da se sretne sa kosovskom predsednicom. Kako kaže za „Novosti“, Simić je to učinio zbog Jahjagine odluke da suspenduje sporazum o ZSO. (D. Z.)

DOKUMENTA

PRIŠTINA od prekosutra namerava da onemogući normalan ulaz na KiM svim građanima sa registarskim tablicama koje je izdao MUP Srbije i da umesto ličnih karata izdaje posebne „izlazno-ulazne papire“, što, u suštini znači da prestaju da priznaju naša dokumenta i tablice, saopštio je Đurić.

Povodom kamenovanja ambulante u Suvom Dolu, on je naveo da nije slučajno što se napad dogodio baš u mestu koje treba da bude predmet razgraničenja severne i južne Mitrovice, a što je uslov da bi se rešilo pitanje Parka mira.

(novosti.rs)