Podgorica: Strepnja pristalica ali i protivnika NATO!

NATO PIC
Foto: novosti.rs

Odluka o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO biće doneta u sredu na ministarskom sastanku u Briselu. Lukšić optimista. Lekić: Bežanje od egzistencijalnih problema

SREDA je za đetiće dan „D“! Da li će podeljena njegoševska Crna Gora ući u NATO savez odlučiće velike sile na Ministarskom savetu u Briselu. Tenzije u podlovćenskoj državici su porasle, bratstva i porodice žestoko su u svađi. Nervozu kod pristalica članstva dodatno je ulila izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da ne može predvideti kako će ministri odlučiti o pozivu Crnoj Gori!

– Odluku će doneti ministri spoljnih poslova članica NATO u sredu ujutru. Tada će uraditi finalnu procenu napretka ureformama. Crna Gora je napredovala, ali ima još da se radi. Bila bi istorijska odluka da se Crnoj Gori uputi poziv, to bi bio signal da vodimo računa o Balkanu i da su naša vrata otvorena – poručio je Stoltenberg.

Dakle, sve ono što je režim tokom cele godine u brojnim promotivnim akcijama isticao „kao dobro“ zbog čega Crna Gora treba da bude deo NATO saveza „vezano“ je za 2. decembar, kada će Ministarski savet u Briselu doneti konačnu odluku o pozivu, od koje klecaju kolena pristalicama Alijanse ali i njenim protivnicima.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić smatra da je Crna Gora na dobrom putu da dobije pozivnicu za NATO.

– U samom smo finišu. Zagovornik sam one sportske da je kraj kad to sudija svira, ali verujem da smo prvo mi jako puno uradili da ova godina intenzivnih razgovora nije bila izgubljena. Naprotiv, ona je ojačala crnogorsku perspektivu za članstvo, ali sa druge strane i među članicama NATO sazreli su uslovi da se dođe do konsenzusa i pozove Crna Gora. Verujem da treba da čekamo dobre vesti – kaže Lukšić.

Crnogorci bi se mogli spotaći o francuski kamen, jer je još ranije predsednik Fransoa Oland izrazio protivljenje zbog novog proširenja Alijanse.

– Procedura je u toku, a 28 zemalja članica imaju podjedanko pravo da neko pitanje otvore, traže diskusiju i od čega će zavisiti kako će sve proteći. Ipak, mislim da smo na dobrom putu – poručio je Lukšić.

Ovih dana svetski mediji su bili zapljusnuti informacijom o podeli NATO po pitanju proširenja, što je pod znakom pitanja stavilo kandidaturu Crne Gore i Gruzije. Mediji navode da su Nemačka i SAD za poziv Crne Gore u članstvo, dok Velika Britanija i Danska čekaju da li će možda konsenzus prevagnuti. Svi oni osluškuju poruke iz Moskve koja se žestoko protivi pridruživanju Podgorice.

U međuvremenu se oglasila i „druga Crna Gora“ preko Miodraga Lekića, lidera Demos-a koji ocenjuje da je režim povodom čekanja pozivnice iz Brisela stvorio usijanu i neukusnu atmosferu „novog sudnjeg dana u Crnoj Gori“

VELIKA GREŠKA

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, izjavio je da bi ulazak Crne Gore u NATO bila epohalna i katastrofalna greška Vlade, koja bi zemlju svrstala na pogrešnu stranu.

– Ovom realizacijom politike Vlade Crne Gore i podrškom njihovih saveznika, Crna Gora će biti svrstana kao vojni saveznik na stranu Turske u sukobu na Bliskom istoku, dok se na drugoj strani nalazi Rusija, naša saveznica. Rusija je država koja je stvorila Crnu Goru pre trista godina, zahvaljujući čijoj pomoći je ova zemlja opstala kao država, u finansijskom i svakom drugom smislu – kaže Mandić.

(novosti.rs)