Podgorica: Krvav sukob policije i demonstranata (VIDEO)

demonstranti

Policija je blokirala prilaze kod Pošte i tu je došlo do sukoba. Bačen je i suzavac, a polomljena su stakla na izlozima u nekim lokalima. Stigla su i kola Hitne pomoći

Policija i pristalice Demokratskog fronta (DF) sukobili su se večeras kod Pošte, na kraju ulice Slobode u Podgorici.

Pristalice DF prehodno su krenuli u protestnu šetnju od sjedišta Nove srpske demokratije u Hercegovačkoj ulici do, kako su najavili, zgrade crnogorskog parlamenta.

Policija je blokirala prilaze kod Pošte i tu je došlo do sukoba. Bačen je i suzavac, a polomljena su stakla na izlozima u nekim lokalima. Stigla su i kola Hitne pomoći.

Kako prenose mediji pretučen je i Andrija Mandić, lider DF, a lakše povrede su zadobili i Nebojša Medojević ipotpredsednik crnogorskog parlamenta Branko Radulović kada je policija intervenisala i bacila suzavac i dve šok bombe na demonstrante.

BRUTALNO PONAŠANjE POLICIJE

Pokret za neutralnost osudio je, kako navode, brutalno ponašanje policije i saopštio da su večeras uhapšeni izvršni direktor Marko Milačić i član upravnog odbora Vladislav Dajković.

„Milačić i Dajković su, revoltirani silom i nepravdom koju režim Mila Đukanovića praktikuje više od 20 godina, a koje su u jutrošnjim događajima dostigle kulminaciju, sa grupom građana koja je ideološki raznovrsna, ali ujedinjena u cilju smjene nedemokratskog režima, ispoljili mirni i nenasilni otpor“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je hapšenje Milačića i Dajkovića „još jedan od hiljadu dokaza da u Crnoj Gori Ustav ne postoji“.

Pokret upozorava da se mora zaustaviti dalja primjena sile od policije.

„Crna Gora se nalazi na granici teških sukoba za koje je režim direktno odgovaran. Držimo Mila Đukanovića lično odgovornim za sve moguće nemile posljedice“, kaže se u saopštenju.

Pokret za neutralnost je javno pozvao sve političke subjekte i NVO koje se iskreno bore za pravdu i demokratiju u Crnoj Gori da osude ponašanje režimske policije i njihovih saradnika i da hrabro stanu u odbranu slobodoljubivih građana i građanki.

„Oni se bore za sve nas. Nijedan čovjek nije ostrvo! Zvona zvone na uzbunu za sve nas“, navodi se u saopštenju.

VEČERAS NEĆE BITI NOVIH OKUPLjANjA

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) saopštili su svojim pristalicama na Trgu Republike da večeras neće biti novih okupljanja i da će protesti biti nastavljeni sutra.

Protesti se nastavljaju, odlučilo je večeras Predsedništvo Demokratskog fronta (DF).

Jedan od lidera DF Andrija Mandić je kazao da želi da razočara šefa režima da, suprotno Ustavu i Zakonu o javnom okupljanju, na brutalan način zabrani proteste.

„To se neće desiti i protesti se nastavljaju“, kazao je Mandić TV Vijesti i najavio da će se večeras u 20 sati okupiti ispred parlamenta i poći u šetnju, gde će saopštiti političke poruke i dalje planove.

Mandić je kazao da se protesti nastavljaju sa čvrstom verom da će se doći do ciljeva koje je DF postavio.

„I sa potpunom željom i ubeđenjem da su naši protivnici jutros pokazali slabost i pravo lice diktatora“, kazao je Mandić.

On je kazao da je jutrošnja akcija policije dovela Crnu Goru „na ivicu građanskog rata“. „Mi ipak verujemo u političko rešenje i da ćemo političkom akcijom ispuniti ciljeve“.

Mandić se zahvalio opoziciji što je osudila akciju policije kojom je prekinut protest DF-a.

„Žao mi je što od početka nisu funkcionisali na taj način, opet ćemo im otvoriti vrata za saradnju. Očekujemo da će tu biti ljudi iz opozicije, a večeras će sa nama šetati svi nezavisni poslanici koji su nas i do sada podržavali“, kazao je Mandić.

(novosti.rs)