POČELA ZAVRŠNA FAZA UDARA NA MAKEDONIJU! Šiptari traže promenu himne i zastave

albanci-skoplju
Foto: Novosti.rs

Partije „orlova“ u Makedoniji usvojile zajedničku platformu za pregovore oko eventualnog ulaska u novi saziv vlade. Poslanici bi morali da „osude“ genocid nad njima u Makedoniji u periodu 1912-1956. godine

ALBANSKE partije koje su na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija „Alijansa za Albance“, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke – VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

GRUEVSKOM DVA DANA

Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret „Besa“ i koalicija „Alijansa za Albance“, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsednik Makedonije Đorđe Ivanov treba da da mandat za formiranje vlade Nikoli Gruevskom. Ukoliko on u roku od 20 dana ne uspe da formira vladu, mandat za to dobija predsednik SDSM Zoran Zaev.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close