OSTOJIĆ: „Srbi,šaljite izbeglice u Madjarsku,prestanite da ih mučite“

ostojic

Hrvatska se priprema da primi migrante i na jugu zemlje, preko Prevlake i tada ćemo imati mnogo bolju komunikaciju s Crnom Gorom nego sada sa Srbijom, kaže hrvatski ministar unutrašnjih poslova

ZAGREB – Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručio je danas Srbiji da „ne muči“ izbeglice tranzitom preko Hrvatske u Mađarsku, već da njihov odlazak u Mađarsku reši „direktno“.

„Poruka je stalna. Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Rešite to direktno“, rekao je Ostojić novinarima u Opatovcu, gde se nalazi privremeni izbeglički kamp, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje funkcioniše li i dalje prelaz izbeglica preko srpsko-mađarske granice Horgoš, Ostojić je odgovorio da je taj prelaz juče prešlo oko 300 osoba, a potom još 30, ali da je to bio „pokušaj prikaza da i to tamo funkcioniše“, baš kao i poseta čelnika Srbije prihvatnom centru Principovac kod Šida.

„Pozivam vas da odete tamo i sami se uverite da u tom centru više nema nikoga. Za vreme konferencije za novinare bilo je tamo oko 200 ljudi, a već za sat vremena centar je bio prazan“, rekao je Ostojić. On je ocenio da je važno da Mađarska i dalje prima izbeglice koje stižu organizovano iz Hrvatske i transportuje ih dalje. „Situacija je rekao bih status quo“, dodao je Ostojić.

Ministar je potvrdio da je Hrvatska pre nekoliko dana počela s pripremama za mogućnost otvaranja izbegličke rute na jugu zemlje, preko Prevlake i izrazio uverenje da će, ukoliko dođe do otvaranja te rute, Hrvatska imati mnogo bolju komunikaciju s Crnom Gorom nego što je sada ima sa Srbijom.

Direktor Državne uprave za zaštitu i spasavanje Jadranko Perinić izjavio je da je trenutno najveći priliv izbeglica iz Srbije na području županjske Posavine, u Strošincima. Sa strane Srbije na ulaz u Hrvatsku sada čeka više od 2.000 izbeglica. Izbeglice će, pošto uđu u Hrvatsku, biti prevezene do železničke stanice Spačva odakle bi se uputili prema Mađarskoj. I u istočnom delu zemlje izbeglice i daje pristižu preko područja Iloka i Tovarnika, a upućuju se autobusima prema Mađarskoj koja ih prevozi do Austrije.

(kurir.rs)