ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE NIKAD NISU BILI BOLJI: Milo Đukanović želi mir i stabilnost u regionu, a evo šta je izjavio o Kosovu

Milo-Đukanović
Foto: Tanjug

Ekonomija Crne Gore jeste jedan od najznačajnaijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, rekao je Milo Đukanović

Ne računajuci vreme velike Jugoslavije, odnosi Crne Gore i Srbije nisu bili nikad bolji, izjavio je crnogorski premijer Milo Ðukanović.

– Ne znam da li su ikada odnosi između Crne Gore i Srbije bili bolji nego danas. Ne računam vreme velike Jugoslavije, jer je to bio sasvim drugačiji kontekst. Ali kao nezavisne države, ne verujem. Može izgledati pretenciozno, ali je sasvim tačno da smo premijer Vučić i ja ozbiljno tome posvećeni i da naša saradnja obeshrabruje radikalizam i mnogo doprinosi stabilnosti regiona – rekao je Ðukanović u intervjuu za “Politiku”.

On je napomenuo da, iako mala, ekonomija Crne Gore jeste jedan od najznačajnaijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Da pomenem saradnju u energetici, turizmu, putnoj i železničkoj infrastrukturi, telekomunikacijama… – dodao je Ðukanović.

Na podsećanje lista da je njegova nedavna izjava da Crna Gora nije želela da povredi Srbiju priznanjem nezavisnosti Kosova izazvala brojne komentare, Ðukanović je rekao da je on to rekao “da bi se čulo i da bi bilo primećeno” i “da je to rekao kao prijatelj Srbije”.

– A prijatelji saopštavaju nekad i ono što možda nije prijatno da se čuje. Ali je istinito. Ja želim da učinim sve što mogu da naš region bude stabilan. A on neće biti stabilan ako ne ozdrave odnosi Beograda i Prištine. Zato sam tako otvoreno to i rekao – pojasnio je crnogorski premijer.

On je dodao da veruje da Crnu Goru i Beograd i Priština doživljavaju kao prijatelje.

Zato mislim da nam i pripada da mi kažemo ono što je njima, i jednima i drugima, teško da kažu. Dakle ponoviću – razumem emociju srpske javnosti kada je u pitanju odnos prema Kosovu. Ali, ne treba današnje generacije da vode davno izgubljene bitke. Treba se koncentrisati na ono što je moguće, osmisliti i ostvariti viziju budućnosti za svoj narod i svoju državu – istakao je Milo Ðukanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close