NEPREDVIDIVA JESEN: Pred nama su topli meseci sa ČETIRI HLADNA TUŠA

jesen-ras
Foto: M. Milanković / RAS Srbija

Iako se leto, kalendarski gledano, uskoro završava, temperature ipak ne govore u korist datuma. One i dalje dostižu 30. podeok – sunce ne odustaje tako lako, a čak ni noći nisu još uvek osetno hladnije. Da li je uskoro kraj ovakvom vremenu ili je pred nama – miholjsko leto?

Meteorologe u svakom slučaju topla jesen ne bi mnogo iznenadila, jer ova godina je, kada je reč o temperatura oborila davno posatvljene rekorde.

Jul 2016. godine zabeležen je kao najtopliji mesec još od kada je u 19. veku počelo merenje temperature. Da li se takva tradicija nastavlja?

Kakav nas jesen očekuje?

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje da će temperature u septembru mesecu u proseku biti oko 23 stepena. Prosečno topao i suv oktobar donosi nam i miholjsko leto sa temperaturama oko 18 stepeni.

– Ovu godinu obeležio je natprosečno topao februar, a došao nam je isto tako natprosečan septembar. Bilo je dosta kiše u proleće, a imali smo, može se reći i kišno leto – objašnjava za „Blic“ meteorolog Nedeljko Todorović.

prognoza
Foto: print screen/ accuweather / RAS Srbija

Prema njegovim rečima, samo leto bilo je malo iznad prosečnih temperatura.

– Od 17. do 20. septembra očekuje se trodnevno zahlađenje sa kišom i naoblačenjem. Nakon toga, do kraja meseca uživaćemo u toplom vremenu, sa natprosečnim temperaturama – rekao je Todorović.

Kad nam stiže osveženje?

– Prognozirao sam ovu godinu kao takvu, tako je i bilo. Rodili su i kukuruz i šećerna repa… Vreme je išlo u korist usevima – rekao je on.

Otopljavanje je, međutim, samo kratoročno gledano dobro za živi svet.

NASA: Pogubne strane opotpljavanja

NASA beleži da se ledena površina Severnog ledenog okeana protekle decenije smanjila za 13,4 odsto. Sajens magazin je pre tri dana preneo da će, ako se ne preduzmu ozbiljne mere, do 2050. godine izumreti čak 800.000 vrsta biljnog i životinjskog sveta, i da će jednog dana od nas ostati samo fosilna plastika i radioaktivni elementi iz nuklearnih bombi.

Po njima, brzo će doći vreme kada će od četiri različita godišnja doba ostati samo priče.

(blic.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close