Nemojte da vas obmanjuju: Evo kolika je stvarno temperatura u Srbiji!

zima
Foto: Tanjug

Na vetru koža isparava i onda stvara utisak da nam je mnogo hladnije nego što jeste

Ovih dana nas je obasjalo sunce, meteorolozi kažu da je temperatura oko dva stepena, a mi svi imamo utisak da je mnogo, mnogo hladnije.

Subjektivni osećaj nam govori kao da je ispod nule. Zašto se to događa, šta je subjektivni osećaj i kakvo vreme nas očekuje narednih dana rekao nam je meteorolog Đorđe Đurić sa Weather2Umbrella.

– U Beogradu je trenutno izmerena temperatura nula stepeni, a ljudi imaju osećaj da je -5. To je zbog vetra. Subjektivni osećaj vam govori da je daleko hladnije, ali taj utisak vam ostavlja vetar koji duva – kaže Đorđe.

To praktično znači da treba da verujete svom osećaju, jer ako je vama hladno, džaba što znate da napolju nije sve zamrznuto. On, takođe, otkriva po kom principu to funkcioniše.

– Na vetru koža isparava i onda stvara utisak da nam je mnogo hladnije nego što jeste – otkriva naš poznati meteorolog.

Subjektivni osećaj niže temperature će nas držati još nekoliko dana, jer će vetar duvati do kraja nedelje, pa će nam se svima činiti da je hladnije nego što jeste.

– Košava će najjače duvati u Pomoravlju i Negotinskoj krajini, a u Beogradu i većem delu Srbije nas narednih dana očekuju temperature oko nule. Uglavnom će padati kiša i sneg, a manji pad temperature biće od ponedeljka – kaže Đorđe Đurić.

On ističe da na subjektivni osećaj utiče vazduh. Sve zavisi da li je suv ili vlažan.

– Recimo, leti kada je 25 stepeni, a padaju kiše, dolazi do isparavanja vlage pa imamo utisak da je mnogo toplije. Znate ono kada sušite veš leti, a pitate se zašto se on suši dva dana? E, to je zbog vlage. U principu, subjektivni osećaj funkcioniše na tu foru – otkriva Đorđe.

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close