Nemac na KiM postao pravoslavac: Evo šta je izjavio po krštenju…

Pravoslavna-crkva-Rusija
Foto: Tanjug/AP

Nemac Majkl Miler iz Drezdena posle boravka na Kosovu i Metohiji promenio ime i veru. U Sremsku Mitrovicu stigao sa paketima pomoći za naše sugrađane u enklavama.

Iz želje da sazna pravu istinu koju je naslućivao, o životu Srba na Kosovu i Metohiji, Majkl Miler, (34), iz Drezdena, pre dve godine prvi put se uputio na jug Srbije. Ovaj mladi Nemac koji do tada nije imao kontakt sa Srbijom, posle obilaska srpskih enklava, sa svojim prijateljima iz humanitarne organizacije „Evropskog fronta solidarnosti sa Kosovom“, zavoleo je naš narod, istoriju, kulturu, i rešio da pređe u pravoslavlje. Za razliku od prošlih, ove godine, Majk je stigao na KiM, kao German, sa novim crkvenim krštenim imenom.

Na svom putovanju ka Kosovu i Metohiji, Majkl je prvo rešio da poseti prijatelje u Sremskoj Mitrovici. U grad na Savi stigao je, kao i obično, kolima punih paketa pomoći za Srbe u enklavama južno od Ibra. Međutim, pre nego što je nastavio put dalje, poželeo je da na jug ode kao pravoslavac, i tim povodom u šašinačkom Hramu Silaska Svetog Duha, njega je prošle subote krstio jerej Miljan Lapčević. Za kumu je uzeo Jovanu Bojić Baljošević, nastavnicu engleskog jezika u Velikoj Hoči, koja je posebno za ovu priliku doputovala u Šašince, kod Sremske Mitrovice. A novo ime dobio je po Svetom Germanu Aljaskom koji se smatra apostolom pravoslavlja u Americi i na Zapadu.

„Na Kosovo i Metohiju, prvi put sam stigao u oktobru 2014. kao deo humanitarne misije Evropskog fronta solidarnosti sa Kosovom (EFSK). Vreme smo provodili u enklavama, u srpskim porodicama i školama koje smo pomogli. Tokom boravka na KiM obišli smo Gračanicu, Zočište, Visoke Dečane. Nas 33 ateista-turista upoznalo se sa duhovnom baštinom srpskog naroda. Dok su nas monasi sprovodili kroz hramove, trudeći se da nam objasne i više od onoga što nas je moglo u tom momentu zanimati, osetio sam neku promenu u sebi, kao da me je neka neobična duhovna sila koju ni sada ne mogu da objasnim dotakla. Vreme koje smo proveli na Kosovu iskoristio sam da uhvatim dobre veze sa ljudima u enklavama. Naročito mi je draga postala sada već kuma Jovana, sa kojom sam podelio i svoje prve utiske o nastaloj ‘promeni'“, priča za „Novosti“ ovaj Nemac, sada pravoslavac.

Svaki put po povratku u Drezden, Majkl se još više zalagao za širenje nemačkog ogranka EFSK. Paralelno sa tim, pokrenuo je obimnu akciju sakupljanja stvari potrebnih školi u Orahovcu i porodici Šapić koju čine samohrana majka Valentina i njenih četvoro dece iz sela Banja na severu Kosova.
„Boraveći među Srbima, shvatio sam nešto još važnije, nešto što je teško rečima objasniti, što je ljudima u mom okruženju teško da shvate, posebno onima koji nikada nisu imali iskustvo slično mome. Sada, posle svega što se desilo, sramota me je kada pomislim na svoj prethodni život i činjenicu da sam se smejao religioznim ljudima „, smatra danas Majkl Miler – German.

 

(Novosti.rs/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close