NATO: Slovenija ne daje dovoljno svoj doprinos!?

nato-asamblesi
Foto: tezadlar.az

Inspekcijska misija NATO koja je posetila Sloveniju da bi ispitala njene odbrambene kapacitete utvrdila je da ona kao članica ne doprinosi dovoljno savezništvu.

Misija je utvrdila i da se Slovenija ne drži obećanja o povećanju investicija za odbranu, čime je doveden u pitanje kredibilitet izjava premijera Mire Cerara da će se to promeniti, piše danas mariborski dnevni list „Večer“.

Predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Matej Tonin potvrdio je za taj list da je nedavna inspekcijska misija našla niz zamerki na račun slovenačkog doprinosa u NATO, prenosi zagrebački „Jutarnji list“.

„Ne ispunjavamo dužnosti i obećanja koje smo već dali. Članstvo u NATO savezu ne donosi samo privilegije nego i obaveze“, kazao je Tonin za list.

Zamerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za odbranu, ali i njenog nedovoljnog angažmana u međunarodnim misijama, članovi NATO inspekcije su „bez diplomatskih rukavica“ izneli ministarki odbrane Andreji Katič i drugim zvaničnicima.

Uz to, prema nalazima NATO inspekcije, struktura slovenačkih vojnih izdataka sasvim je pogrešna, jer 80 odsto sredstava ide za plate, dok je izdvajanje za investicije minimalno, prenosi „Jutarnji list“.

Inspekcijske misije NATO saveza po zemljama članicama treba da rezultiraju izveštajima o tome koliko je svaka članica verodostojan partner i kakav je njen udeo u ukupnoj efikasnosti kolektivnog sistema odbrane, navodi „Večer“ i dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu.

U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je ove sedmice u sedištu NATO u Briselu rekao da će Slovenija morati da posveti više pažnje troškovima odbrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kad su ti troškovi padali zbog štednje i finansijske stabilizacije.

(b92.net)