NATO je pozvao Crnu Goru da postane članica te organizacije

nato-sediste-brisel
Foto: blic.rs

NATO je pozvao Crnu Goru da postane 29. zemlja članica te organizacije, rekao danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Odluka o pozivu Crne Gore u članstvo NATO, doneta je jednoglasno.

Televizija Crne Gore direktno prenosi sastanak ministara zemalja – članica NATO, na kome je generalni sekretar te alijanse saopštio odluku da se Crna Gora pozove u članstvo Severnoatlantskog saveza.

Stoltenebreg je pozvao da se skupu pridruže crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Stoltenberg je rekao da je ovo veliki dan za NATO i Crnu Goru, ali da proces pridruživanja Crne Gore savezu nije ovim završen, već da ima još posla.

Za 9:45 zakazana je konferencija za novinare u Briselu.

Kako je sinoć javila RTCG šefovi diplomatija članica NATO postigli su saglasnost o upuć‡ivanju poziva za članstvo Crnoj Gori. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajera rekao je da smatra da je postignut konsenzus među državama članicama i da Crna Gora može da bude ohrabrena današnjom raspravom u Briselu.

– Pozicija Nemačke je jasna, podržavamo upućivanje poziva Crnoj Gori i mislim da su i moje kolege u istom pravcu – rekao je Štajnmajer, a i litvanski šef diplomatije potvrdio je da su ministri dogovorili da Crna Gora bude 29. članica NATO-a.

– Nezavisno od odluke o Crnoj Gori, postoje još tri zemlje koje su izrazile jasnu nameru da se priključe NATO-u. Mislim da će ministri razgovarati i o napredovanju tri druga kandidata. To su Gruzija, Bosna i Hercegovina i Makedonija – rekao je američki ambasador u NATO-u Daglas Lut.

(blic.rs)