Na Divčibarama kreću velika ulaganja: Evo gde idu prve investicije…

divcibare
Foto: Novosti.rs

VALjEVO – Ski-staza “Crni vrh” na Divčibarama puštena je u rad, a na njoj je startovao i sistem za veštačko osnežavanje. Sistem je nabavila valjevska firma “Kej invest nekretnine”, koja je od grada na Kolubari na deceniju i po zakupila ski-stazu za dinar godišnje, uz obavezu da u opremu uloži 262.000 evra.

Zakupac je lane finansirao remont žičare, atest sajle, nabavljeni su novi tabač za sneg, sistem sa topovima za veštačko osnežavanje, oprema za bezbednost i signalizaciju, sistem za elektronsko plaćanje karata, a uređen je i novi prilaz stazi.

Rukovodstvo grada Valjeva planira da ove godine u razvoj Divčibara uloži 40 miliona dinara.

– Svi znamo šta Divčibare znače za grad – rekao je Slobodan Gvozdenović, prvi čovek Valjeva. – Očekujem da u ovoj godini bude učinjen odlučujući iskorak, da Divčibare vratimo na turističku mapu Srbije.

Divčibare su u prvih 10 meseci prošle godine ostvarile 42 odsto veći broj noćenja domaćih gostiju, čemu su najviše doprineli vaučeri koje je uvela Vlada Srbije.

Staza “Crni vrh” duga je 850 metara. Ima visinsku razliku od 180 metara i po međunarodnoj kategorizaciji ima “crvenu” oznaku – namenjena je veštijim skijašima. Ima dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a na stazi će raditi škola skijanja…

– Jedno od najbližih skijališta velikim gradovima Srbije su Divčibare – kaže Miodrag Maksimović, iz “Kej invest nekretnina”. Ugovor sa gradom o zakupu skijališta na Divčibarama mogao bi da posluži kao primer privatno-javnog partnerstva.

SARADNjA ZA PRIMER

– Otvaranje ove ski-staze sa veštačkim osnežavanjem značajno je ne samo za Divčibare, već i za planinski turizam Srbije, i ne samo što će ojačati i produžiti zimsku sezonu, već će ovu vazdušnu banju postaviti na turističku mapu tokom čitave godine – poručila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Zasad, Divčibare su najviše privlačile domaće goste, a privatno-javno partnerstvo koje je ovde ostvareno trebalo bi da slede i drugi turistički centri.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close