MAPA ZAGAĐENJA VAZDUHA: Evo gde se u Srbiji najviše stradaju pluća

mapa-zagadenja
Foto: RAS Srbija

Nema grada u Srbiji gde tokom cele godine možete da udišete čist vazduh, a naročito zimi kada su zagađenja najveća.

Dve trećine građana Srbije živi u urbano-industrijskim sredinama u kojima je vazduh zagađen, jedna trećina udiše vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, a sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, deseti smo na planeti po smrtnosti od zagađenog vazduha.

Ovde se u Srbiji najteže diše

Jedna od najzagađenijih gradskih sredina u Srbiji je Beograd, te ne čudi što se u njemu nalazi i ulica u kojoj se najteže diše – reč je o Ulici despota Stefana, gde u zimskoj sezoni, kada nema ni košave, ni snega, koncentracije štetnih materija može da bude i pet puta veća od dozvoljene.

– Osim Beograda, krtični su i Novi Sad i Pančevo. U sva tri grada vazduh je 2014. godine bio nešto čistiji, ali je tokom 2015. godine došlo do pogoršanja kvaliteta. U Beogradu i Pančevu on je prešao u kategoriju „jako zagađen“, dok je u Novom Sadu ocenjen kao „zagađen“ – rekao za „Blic“ Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

Sa stanovnicima ova tri grada saosećaju se žitelji Valjeva, Kragujevca, Sremske Mitrovice i Užica, koji su takođe prethodne godine udisali prekomerno zagađen vazduh.

valjevo-smog
Foto: FOTO Dragan Krunić / Privatna arhiva

U svim mestima je 80 odsto zagađenja stiglo iz sektora energetike, odnosno iz individualnih ložišta u kojima se pali nekvalitetan ugalj.

Magla i smog koji su okovali ove gradove dolaze i od saobraćaja i industrije, ali i slabog vetra i stabilnog vremena koje se nedeljama unazada nije mnogo menjalo.

Na sreću, u ostalim gradovima Srbije brojke su varirale od čistog do neznatno zagađenog vazduha, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Bor – grad iznenađenje

– Grad u kome se danas udiše jedan od najčistijih vazduha u Srbiji jeste Bor, koji je decenijama ranije pratio crveni alarm, kao indistrijsku sredinu koju muče velike koncentrcije sumpor dioksida (SO2). Nova topionica doprinela je smanjenju koncentracije SO2 u vazduhu za 12 odsto! Ako se trend nastavi do kraja godine, Bor će po prvi put u pet decenija imati vazduh čije je zagađenje u granicama normale – dodao je on.

valjevo-smog1
Foto: FOTO Dragan Krunić / Privatna arhiva

Najveći broj domaćinstava u Boru priključen je na topionicu, te pojedinačnih ložišta nema mnogo. Uz to, smanjena emisija SO2 iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini.

Čist vazduh potražite jedino van grada

– U Timočkoj krajini se lakše diše nego u ostalim mestima Srbije i zahvaljujući njenoj specifičnoj klimi i čestog vetra koji nije dao da se čestice zagađenja dugo zadrže u nižim slojevima atmosfere – objasnio je Popović.

Oni koji tragaju za gradom u kome će tokom cele godine udisti čist vazduh, razočaraće činjenica da takvog u Srbiji nema.

Čak i u tamo gde industrijski pogoni ćute, nepoželjne čestice će doneti saobraćaj, a tokom zime veliki broj ložišta. Zdrav život i urbane komotnosti zasada kod nas ne idu jedni s drugim.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close