Мађарска затворила границу prema Хрватскоj

Madjarska

Мађарска је у поноћ затворила „зелену“ границу са Хрватском. Званични прелази ће радити. Загреб преусмерава избеглице према Словенији. Железнички саобрађај између Хрватске и Словеније обустављен.

Након затварања границе са Србијом, Мађарска је затворила и границу са Хрватском. Седам званичних граничних прелаза наставља да ради, али уз строжу контролу.

Границе ће чувати војници, али и водени топови, јавио је хрватски портал Индекс.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач рекао је после поноћи у граничном месту Закањ да ће из хуманитарних разлога бити омогућен улазак за неколико стотина миграната који су до границе дошли неколико минута пред поноћ.

„Зелена граница“ код Ботова је бодљикавом жицом затворена око један сат после поноћи, јер су власти одлучиле да причекају да границу пређу избеглице из последњег воза који је у петак увече кренуо из Товарника.

Према најавама мађарског шефа дипломатије Петера Сијарта, мигранти ће захтев за азил моћи да поднесу у две транзитне зоне које ће се успоставити на граници са Хрватском.

Загреб наводи да ће на затварање границе одговорити Планом Ц, који подразумева окретање коридора ка граници са Словенијом.

Хрватски министар унутрашњих послова рекао је да ће место искрцавања избеглица бити гранични прелази Мацељ и Мурско Средишће, и то за сада, 300 људи на Мацељу, 300 људи на друмском граничном прелазу Мурском Средишћу и 1.200 на железничком прелазу у Мурском Средишћу.

Са српско-хрватске границе избеглице би се возом превозиле до Чаковца, а од Чаковца аутобусима према тим граничним прелазима.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић рекла је, у међувремену, да ће, уколико Немачка и Аустрија затворе границе, и Хрватска морати да затвори своју са Србијом.

Такође, додала је да ће се Хрватска договарати са Словенијом колико та држава у поједином тренутку може да прими људи како би јој олакшала пријем избеглица.

Уочи новог таласа избеглица, власти у Љубљани појачале су своје полицијске снаге на граници с Хрватском, а словеначки премијер Миро Церар најавио је да је Словенија спремна на све сценарије.

Иначе, железнички саобрађај између Хрватске и Словеније је привремено обустављен и не зна се колико ће та мера бити на снази.

(rts.rs)