KONAČNO POTVRĐENO: EVO KADA će uniforme biti OBAVEZNE u Osnovnim školama u Srbiji!

skolske-uniforme
Printskrin: Youtube/Elta HD

Dizajn uniformi biće prepušten svakoj školi pojedinačno, koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme

Osnovci bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena.

Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.

– To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno. Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece – objašnjava ona.

Ona objašnjava da je važno da se uniforme dopadnu deci, kako bi ih rado nosila. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno, koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

– Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu. Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem – objašnjava ona.

Kako bi “ispipale puls” roditeljima i đacima, školske uprave su po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenjasu podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokruživali “nezainteresovan”.

– Sproveli smo anketu koja nam je stigla iz školske uprave i ispostavilo se da je polovina za, a druga polovina protiv – kaže Biljana Blagojević, direktorka beogradske OŠ “France Prešern”.

U OŠ “20. oktobar” kažu da su dobili dopis i da se spremaju da anketiraju roditelje. Ovaj posao su već završili u OŠ “Vladimir Rolović”.

– U mlađim razredima većina je za, dok su roditelji starijih osnovaca više protiv. Broj zainteresovanih opada sa uzrastom verovatno i zato što su se roditelji izjašnjavali uz konsultacije sa svojom decom. Pitanje je kakav bi odgovor bio kada bi se znalao koliko će to koštati, da li će finansirati roditelji i kako će uniforme izgledati – kaže psiholog Branislava Mimić.

Dragana Milovanović kaže da je uvođenje uniformi deo realizacije ideje ministra prosvete Mladena Šarčevića da se upristoji rad škola. Tu zaključuje, nije reč samo o učenicima, već se više pristojnosti traži i od nastavnika, ali i od roditelja kada dolaze u školu.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje Novosti / Foto: Ilustracija)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close