Komersant: Komentari o CG u NATO „vrh apsurda“!

1NATO
Foto: Tanjug

Reakcija ruskih političara, poslanika i „patriotski raspoloženih“ eksperata na poziv Crnoj Gori da uđe u NATO je „vrh apsurda i neodgovornosti“, piše Komersant.

U komentaru lista „Traženje neprijatelja postaje nacionalna zabava“ piše da se već govori o budućim sankcijama, obustavljanju investicija i, maltene, o zabrani turizma”.

„Jedan poslanik je odlučio da kaže o Crnoj Gori sve što misli, nazivajući je apsolutno nesamostalnom državom, koja čak nema ni svoju valutu. Bojim se da ćemo narednih dana čuti još nemalo sličnih ‘lepih’ karakteristika o slovenskoj, pravoslavnoj državi, gde su se uvek prijateljski odnosili prema Rusiji i Rusima“, navodi se u tekstu.

„Komersant“ navodi da preteći Crnoj Gori oštrim reakcijama, ruski poslanici „ulaze u očigledan spor sa logikom“.

„Do sada, nijedna zemlja koja je ulazila u NATO nije se suočavala ni sa kakvim ruskim diskriminacionim merama. Ni Hrvatska, ni Albanija, ni nešto ranije Bugarska, Mađarska, Slovenija ili Slovačka“, piše „Komersant“.

„Kakve sankcije? Kakve zabrane? Francuska, Italija, Španija, Grčka su odavno članice NATO, ali niko ne govori da se zabranjuju investicije u te zemlje i ne preporučuje turistima da tamo ne lete. A sad su se setili Crne Gore. Još jednom da se reklamiraju na pobedničkoj patriotskoj temi. Da se pokažu da su veliki zaštitnici nacionalnih interesa, veći nego predsednička administracija, gde ne žure da objavljuju nikakve mere protiv Podgorice“, piše u komentaru.

Takođe se navodi da se paradoks anticrnogorske kampanje, koja postaje sve jača, sastoji i u tome što će ta zemlja ulazeći u NATO i EU najverovatnije postati jedan od lobista Rusije, protivnik sankcija i oštrog poljsko-pribaltičkog pristupa.

„Ali onima koji se reklamiraju na političkim temama, nije do tih geopolitičkih računica. Oni se retko opterećuju proračunima posledica svojih inicijativa makar dva koraka unapred“, piše u komentaru i dodaje se da što su strašnije pretnje poslanika, tim pre će dobiti veću ocenu jednog dela birača.

„Sve ostalo je sporedni efekat. Njega treba da rešavaju ne poslanici, već diplomate. Upravo oni će morati da raščišćavaju gomile negativnosti koje ostaju u bilateralnim odnosima sa ovom ili našom državom posle brzopletih inicijativa naših parlamentaraca. Koji, kao niko drugi, umeju da bez potrebe stvaraju sebi (i svima nama) novog neprijatelja. U ovom slučaju iz zemlje koja je maltene najrusofilnija na svetu. Samo je pitanje: radi čega?“, navodi se u komentaru „Komersanta“.

Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse, nakon što su se šefovi diplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sedištu Alijanse u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Međutim, predsednik ruskog Odbora za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov je ubrzo izjavio da žć Rusija obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO.

(b92.net)