JEVREJI POČINJU SLAVLJE DANAS KAD ZAĐE SUNCE: Hanuka je praznik slobode i svetlosti, a ovo su svi zanimljivi običaji

hanuka-pix
Foto: Pixabay.com

Jevreji od danas posle zalaska Sunca počinju osmodnevnu proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti

Jevreji od danas posle zalaska Sunca počinju osmodnevnu proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti.

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je “ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama”.

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova – vojskovođe zvanog Makabi (čekić) – nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Legenda kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak – menoru, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

jevreji-hanuka
Foto: Pixabay.com

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom Hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

U Beogradu će jevrejski centar “Habad Srbija” u ponedeljak, 26. decembra, od 18.30 sati, trećeg dana Hanuke, organizovati proslavu tog praznika u ulici Kneza Miloša 61, ispred zgrade samog centra.

Na taj način po prvi put u Srbiji i Beogradu, Hanuka će biti proslavljena kao i u svim velikim gradovima sveta, u jednoj od centralnih gradskih ulica.

 

(Telegraf.rs / Beta/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close