Izbeglice stižu avionima do BiH

Avion-izbeglice

Bežeći od rata Sirijci su počeli da stižu i u Bosnu i Hercegovinu, ali avionom i sa važećim turističkim vizama.

Devetorica Sirijaca i jedan Somalijac su, naime, u utorak u Sarajevo doleteli redovnom avionskom linijom iz Istanbula, s vizama koje su im izdate u Ambasadi BiH u Abu Dabiju, i to na osnovu turističkog vaučera koji im je dat u jednom sarajevskom hotelu.

Umesto ka hotelu oni su se s aerodroma taksijem uputili ka Srbiji, u koju su prešli na graničnom prelazu Karakaj, odnosno Mali Zvornik.

To je potvrdio Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbednosti BiH.

– U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvestio MUP Srbije – kazao je Nizam.

Služba za poslove sa strancima navodi da je došla do informacija o zloupotrebi viznog režima BiH, konkretno hotelskih vaučera na osnovu kojih se izdaju vize za ulazak stranih državljana u BiH.

“Služba će u narednom periodu raditi pojačane aktivnosti kontrole izdavanja vaučera hotela, odnosno ugostiteljskih objekata”, navodi se u saopštenju.
Nizam ističe da nije isključeno da je na ovaj način kroz BiH prošlo još izbeglica iz Sirije. Upravo iz tog razloga Služba za strance ne želi više da overava pozivna ili garantna pisma za osobe iz rizičnih zemalja na osnovu vaučera, jer je, kako kaže, očigledno reč o fiktivnim turistima.

– U ovom slučaju verovatno je reč o ranije poslatim pismima i oni su sada iskoristili priliku, jer smo mi prekinuli praksu dolaska preko vaučera. Ali postavlja se pitanje koliko je takvih vaučera poslato ranije. I ko nam garantuje da ne postoji neka štamparija i da se vaučeri i pozivna pisma negde ne štampaju? – isiče Nizam.

Spremni za talas migranata
Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima, kaže da je, u slučaju potpunog zatvaranja granice s Hrvatskom, izvesno da će izbeglice krenuti prema BiH, i to preko Trebinja, te da je Služba za strance spremna za njihov eventualni prihvat.

(blic.rs)