I SRBIJI PRETE ZEMLJOTRESI VELIKE JAČINE: Kraljevo najugroženija meta! (VIDEO)

srbija-zemljotres
Printskrin: Google Maps

– Ono što je poznato jeste činjenica da se zemljotresi dešavaju na mestima gde su već udarili jednom, odnosno ponavljaju se. To pravilo važi za sve, pa tako i kada je u pitanju Kraljevo – poručio je zamenik direktora RSZ-a Branko Dragičević

U roku od samo nekoliko sati, glavni grad Makedonije, Skoplje, pogodila su tri zemljotresa, od kojih je jedan bio 5,4 Rihterove skale, a stanovnici ove prestonice se i dalje sećaju potresa iz 1963. godine, koji je bio 6,1 Rihterove skale i u kojem je nastradalo više od 1.000 ljudi. Poslednji zemljotres u Srbiji koji je odneo ljudske živote zabeležen je 2010. u Kraljevu, kada su dve osobe poginule, a povređeno 180 građana.

Kako kaže zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branka Dragičevića, potresi koji su se dogodili u Skoplju osetili su se i na jugu Srbije.

Osetilo se u regionu, pogotovo u južnoj Srbiji, i naročito na višim spratovima u Nišu. Potresi su se osetili i u Valjevu, čak i u Beogradu – rekao je Dragičević za “Alo!”, a na pitanje da li Srbiji prete novi potresi, kaže:

Ono što je poznato jeste činjenica da se zemljotresi dešavaju na mestima gde su već udarili jednom, odnosno ponavljaju se, tako da je realno da se i na ovim prostorima ponovo dogode, kako u Skoplju tako i negde u Srbiji. To pravilo važi za sve, pa tako i kada je u pitanju Kraljevo, ali bilo bi iluzorno da prognoziramo sada kada će ponovo udariti zemljotres, jer je to nemoguće. Ono što možemo da uradimo jeste da se što bolje zaštitimo i pripremimo za te nove zemljotrese, a imamo primer iz Italije šta se dešava kada to ne uradite. Rušili su se objekti koji su stari, loše održavani i nedovoljno adaptirani, i puno ljudi je stradalo.

Ipak, kada je reč o mogućnostima novih potresa na Balkanu, Dragičević kaže:

Sigurno možemo da očekujemo podrhtavanje i smirivanje tla u narednim danima, u nekim naknadnim udarima. I pre glavnog udara, koji se dogodio juče u 15.10, desila su se dva zemljotresa manjeg inteziteta.

(Telegraf.rs / Izvor: “Alo!”)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close