Grabar Kitarović: Srbija je retorički agresivna, u Hrvatskoj nema ustaštva

kolinda
Foto: Tanjug

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog hrvatske blokade pregovora Srbije sa EU „sasvim neprihvatljive“ i da „hrvatski potez ne znači neprijateljstvo“

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog hrvatske blokade pregovora Srbije sa EU „sasvim neprihvatljive“ i da „hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji“.

Hrvatska je u utorak Srbiji blokirala otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima sa EU, jer je imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Komentarišući reakacije srpskog državnog vrha, Grabar Kitarovićeva je rekla da je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, ‘fašistoidnom, ustašoidnom’ i slično“
„U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela“, rekla je Grabar Kitarović novinarima.
Ona je dodala da je „hrvatska ruka za saradnju i pomoć Srbiji i dalje ispružena“ ali da Srbija mora da ispuni kriterijume, što mora da shvati i EU „koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima ;jednake kriterijume prema svima“.

„Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u EU, već ispunjavanjem kriterijuma“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima opština u Varaždinskoj županiji, gde je na dva dana izmestila svoj ured.

PLENKOVIĆ: OČEKUJEM SMIRIVANjE NAPETOST I KONSTRUKTIVAN PRISTUP SRBIJE
Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da nema ničeg dramatičnog u tome što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU i dodao da uskoro očekuje smirivanje tenzija.

„Nema ničeg dramatičnog, reč je o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je bio dosad etabliran i u kojem ne vidim ništa sporno. Dapače, očekujem da se vrlo brzo smire izjave“, rekao je Plenković na sednici Vlade.
On je naglasio da Hrvatska jasno i čvrsto zagovara proširenje EU na zemlje jugoistočne Evrope, što nije slučaj sa svim država članicama i dodao da je pre dva dana dala zeleno svetlo za otvaranje dva pregovaračka poglavlja za Srbiju, a da je zadržala rezervu kada je reč o poglavlju 26

„Hrvatska ima očekivanja koje Srbija i njena vlast treba da ispune kada je reč o pravima hrvatske nacionalne manjine, posebno u pogledu obrazovanja i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika Srbija može pokazati određeni signal i tad će se pregovori o tome otvoriti“, rekao je premijer.
On je izrazio očekivanje da će Srbija tome pristupiti na kontruktivan način, u interesu obe zemlje. Plenković je objasnio da sve to govori „i radi javnosti u Srbiji i vlade u Srbiji i hrvatske javnosti“ da se ne dramatizuju izjave koje su se juče mogle čuti.

 

(Beta/novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close