Fahrudin Radončić pred sudom u Prištini otkrio: „Znam ko je ubio srpskog svata i započeo rat u Bosni“

rat-teror p
Foto: Pixabay.com

U javnosti je postojala verzija da je Ramiz Delalić Ćelo od SDA tražio milion maraka, jer je po njenom nalogu ubio srpskog svata u Sarajevu.

Tako je počeo rat u Bosni i Hercegovini, rekao je u ponedeljak pred Osnovnim sudom u Prištini izjavio Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, svedok na suđenju Naseru Keljmendiju, osumnjičenom za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i za moguću umešanost u ubistvo Delalića, prenose Večernje novosti.

Radončić, čija je stranka koalicioni partner SDA je, međutim, isključio umešanost Keljmendija u ubistvo Delalića, već je posvedočio da ga je „ubila bošnjačka državna mafija po nalogu Alije Izetbegovića, kako ne bi otkrio desetak političkih ubistava koja je počinio, kako je, dva dana pre ubistva, sam izjavio u ekskluzivnom intervjuu „Slobodnoj Evropi“.
Radončić je još dodao i da je u javnosti, nekoliko meseci pošto je Delalić ubijen, „bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac“.
Svedočenje lidera SBB izazvalo je buru reakcija članova i pristalica SDA, a naročito je pogodilo Bakira Izetbegovića, predsednika ove partije. On je rekao da „sud veruje samo činjenicama koje je utvrdio na profesionalan način“.

“Kada je reč o tvrdnji da iza ubistva Ramiza Delalića stoji bošnjačka mafija, u nju mogu poverovati samo neupućeni građani, a sud sigurno ne“, rekao je Izetbegović.
On smatra da je „neka mafija“ sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to učinila i iz kojih razloga, kazao je, znaće se za nekoliko meseci kad sud u Prištini izrekne presudu.
“Nije fer i nije ljudski praviti intervju s mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog intervjua optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića”, rekao je Bakir Izetbegović, i dodao da očekuje da će bošnjačka koalicija SDA i SBB opstati, bez obzira na njegove odnose.
Ramiz Delalić Ćelo je ubio srpskog svata Nikolu Gardovića pred Starom srpskom crkvom na Baščaršiji 1. marta 1992. godine, i ranio sveštenika Radenka Mikovića. Istoga dana održan je i referendum na kojem su Bošnjaci i Hrvati odlučili da BiH napusti Jugoslaviju.

Krvava svadba na Baščaršiji bila je okidač za rat u BiH. To je u ponedeljak na svedočenju u Prištini naveo i Radončić, a Delalića opisao kao jednog od „najpoznatijih ljudi u BiH, koji je bio jedna od ikona rata kako god to neko želeo da shvati“.
Porodična tragedija Gardovića postala je i simbol stradanja sarajevskih Srba. Ubrzo posle ovog stravičnog zločina, supruga, četiri sina i ćerka Nikole Gardovića, svesni da im ostanka u Sarajevu nema, napustili su svoj grad. Njihovim putem, kasnije će biti primorana da krene i većina sunarodnika Gardovića. Mnogi koji su ostali nisu pretekli Kazane i druga stratišta Srba u ratnom Sarajevu.

(Večernje novost/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close