E, tako se slavi Sveti Nikola: 65.000 sarmica za ceo grad, za svakog stanovnika po jedna sarma!

sarma
Foto:prilep.gov.mk

Prilep i ove godine slavi na nesvakidašnji način

Veliki pravoslavni praznik Sveti Nikola, koji je zaštitnik Prilepa i patroni praznik ovog grada na jugu Makedonije, slavi se otvorenom trpezom postavljenom na trgu u centru grada, a glavno jelo će kao i ranijih godina biti posne sarmice.

Vredne ruke domaćica iz pet udruženja žena iz ovog gradića savile su 65.000 posnih sarmica, koje će danas u podne, na ogromnoj trpezi moći da probaju svi njihovi sugrađani, jer sarmica ima upravo koliko i stanovnika Prilepa.

sarma
Foto:prilep.gov.mk

Sarmice su se krčkale celu noć, a za njihovu pripremu potrošeno je tona i 200 kilograma kiselog kupusa, 80 kilograma pirinča, 40 kilograma aleve paprike i 300 litara zejtina.

Ovo nije najveći broj sarmica koje su savile žene iz ovog gradića.

Za praznik Sveti Nikola one su 2008. godine, za manje od šest sati uspele da saviju 80.191 malu sarmu upotrebivši 700 glavica ili 2 tone kiselog kupusa i 90 kilograma pirinča.

Tada se Prilep i zvanično upisao u Ginisovu knjigu rekorda, a žene iz tog grada uspele su da preuzmu primat od žena iz Novog Sada, koje su do tada držale Ginisov rekord sa “svega” 6.800 savijenih sarmica.

sarma-4
Foto:prilep.gov.mk

Rekord žena iz Prilepa u pripremi sarmica tada je overio Talal Omar, izvršni sudija u Ginisu.

Na posnoj trpezi u centru Prilepa, osim sarmica, danas u podne će se naći i 200 kilograma skuvanog pasulja, 350 kilograma pržene ribe, 100 kilograma maslina, 100 kilograma voća, 2.000 litara belog i crvenog vina i 100 litara rakije.

 

Obeležavanje patronog praznika Prilepa, Sveti Nikola počelo je liturgijom u crkvi Sveto Blagoveštenje, a litija će se kretati do središta grada i paraklisa gde će biti centralno obeležavanje praznika i velika trpeza pod otvorenim nebom.

(D.J./Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close