DRAMA NA KOSOVU: Malog Dimitrija spasli vojnici KFOR

ruke p
Foto: pixabay.com

Bilo je dramatično. Borili smo se da naše tek rođeno dete preživi, kaže Stefan Nedeljković, otac malog Dimitrija, koji je helikopterom KFOR iz Prištine prebačen u Beograd.

Dimitrije Nedeljković, star dvadeset dana, zbog infekcije srca, u ponedeljak zahvaljujući KFOR hitno je iz Prištine transportovan u Institut za majku i dete u Beogradu. Kako priča otac Stefan, Dimitrije je rođen zdrav, 2. novembra u porodilištu u Gračanici.

 

– Nije bilo nikakvih komplikacija do petka, 18. novembra. Odjednom je prestao da jede… Odveli smo ga u bolnicu u Laplje Selo – kaže majka deteta Kosovka Milovanović.

Tada je počela njihova agonija i borba za život deteta.

– Doktorka je brzo počela reanimaciju. Ostajao je bez daha. Odmah pošto ga je vratila u život, uzela ga je u ruke i sanitetom se uputila za Prištinu, kako bi ga tamo priključili na aparate – priseća se Stefan.

Kako priča Zvonko Đurđević, v.d. direktora bolnice u Gračanici, beba je prošlog petka bila na ivici života i smrti.

– Roditelji su doveli dečaka koji je imao zastoj srca, bio je modar. Odmah ga je reanimirala doktorka Radica Ristić i zatim smo ga uputili u Prištinu jer je tamo bolnica opremljenija – kaže dr Đurđević.

Kako kaže otac bebe, u bolnici u Prištini lekari su se lavovski borili da sačuvaju život njegovog jedinca.

– Mi živimo na Kosovu i tamo planiramo da ostanemo. Dimitrije je plod naše ljubavi. U Prištini su lekari dijagnostikovali da ima infekciju, odnosno neki oblik sepse i da mu je uvećano srce, zbog nedostatka kiseonika – drhtavim glasom objašnjava Stefan.

Sam pomen sepse roditelje mališana naveo je da odmah organizuju hitan transport u Institut za majku i dete u Beogradu.

– Preko direktora zdravstva u Gračanici, Aleksandara Popovića, došli smo do Antonija, koji radi u italijanskom KFOR. On je odmah organizovao ljude i helikopter. Trebalo da idemo švajcarskim, međutim, on nije imao struju gde bi priključili inkubator, pa smo zato došli helikopterom američkih snaga KFOR – objašnjava Stefan.

Kako kaže, probleme su im stvarali anesteziolozi, jer skoro niko od njih nije želeo da helikopterom dođe u Beograd.

– Lekari iz KBC u Beogradu su se ponudili da sanitetom stignu u Prištinu po Dimitrija, pa da zajedno helikopterom dođu u Institut za majku i dete. Nismo mogli da čekamo. Zato smo privatno platili anesteziologa, Albanca, koji je, uz ostalu medicinsku ekipu, pošao sa našim sinom – kaže Stefan.

On dodaje da je porodica zahvalna svima koji su bili uz njih.

– Dimitrije je sada bolje. U inkubatoru je, priključen na aparate za disanje. Još ne znamo kako je dobio infekciju, to ćemo znati u četvrtak – kaže Stefan.

Kako nezvanično saznajemo, mali Dimitrije primljen je na Institut za majku i dete u ponedeljak po podne. Imao je otežano disanje i smetnje u radu srca. Priključen je na aparate za veštačko disanje. Sada se oseća bolje i lekari se nadaju da će se stanje ubrzo stabilizovati i da će biti skinut sa aparata.

Vučić: Zahvalnost KFOR

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je juče komandirima KFOR sa Kosova i Metohije, koji su spasli život malog Dimitrija tako što su ga helikopterom prevezli u bolnicu u Beogradu.

– To je velika stvar za nas. Taj život i budućnost tog dečaka za nas mnogo znači i verujem da je to još jedan signal i boljeg i većeg razumevanja između nas – poručio je Vučić.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close