DOLAZI DUGA ZIMA: Evo kakve će temperature ZAISTA biti i KADA ĆE UOPŠTE SNEG!

sneg-pix
Foto: Pixabay.com

Trenutne dugoročne prognoze pokazuju da će decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec

Ako je verovati meteorolozima ove godine nas čeka relativno topla zima. Prognoze su da će novembera, decembar kao i januar biti znatno topliji nego prošle godine. Ledene zime po najnovijim prognozama će nas zaobići. Stručnjaci, naglašavaju da će biti i nekih hladnih perioda u toku zime, ali da će u proseku biti blaga, pišu Novosti.

Po rečima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, tokom decembra nas očekuje prosečno toplo i sunčano vreme. Vrednost srednje temperature biće između četiri i osam stepeni Celzijusa. Tek krajem meseca moguće su snežne padavine, nakon kojih će ponovo uslediti period sunčanog intervala.

– U novembru nas očekuju količine padavina od 35 do 59 milimetara. U planinskim predelima pašće od 50 do 90 milimetara kiše – ispričao je Bijelić iz RHMZ-a.

Trenutne dugoročne prognoze pokazuju da će decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec.

untitled
Printskrin: accuweather.com

– U većem delu Srbije će decembarska srednja dnevna temperatura vazduha biti viša za 0,5 do jedan stepen Celzijusovih, a na jugu Srbije za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Decembarske srednje dnevne temperature vazduha biće od nula do šest stepeni, a u planinskim predelima od dva stepena ispod nule do tri stepena Celzijusova – rekao je Bijelić za “Večernje novosti”.

Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka – od 40 do 60 milimetara, a na pojedinim lokacijama i do 80 milimetara. U planinskim predelima pašće od 60 do 90 milimetara, a ponegde i do 100 milimetara.

untitled
Printskrin: accuweather.com

Topliji, blaži nego inače i prosečno vlažan biće i januar. U celoj Srbiji januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti viša za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa. U planinskim predelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 do 45 milimetara, lokalno i do 60, a u planinskim predelima od 40 do 60 milimetara. Ponegde i do 80 milimetara – kaže Bijelić za “Novosti”.

Po rečima sagovornika “Novosti”, iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi.

Sneg je moguć krajem novembra, kao i poslednjih dana ove godine.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close