Danas je petka pred Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Ovo je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik!

Foto: balkanspress.com

Srpska pravoslavna crkva i njen narod 11. septembra praznuju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Danas je petka pred ovaj veliki praznik kod pravoslavnog naroda i post je obavezan.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vreme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici. Za vreme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posekoše u tamnici i doneše glavu njegovu na tanjiru. Učenici Jovanovi noću uzeše telo svog učitelja i sahraniše, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

molitva
Foto: svetigora.com, Pixabay

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Budući da je praznik ove godine u nedelju, valjalo bi da poranite i odete na liturgiju, a ostatak dana u prirodi potražite lekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

1 komentar na Danas je petka pred Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Ovo je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik!

  1. Svasta napisano da verujuce ljude zbuni i da ne razumeju smisao zasto se na ovaj danS STROGO posti. U ovaj dan nasa pravoslavna Crkva odredjujes trogi post na vodi i uzdrzavanje od svakog vida slavlja i veselja i svakog vida zabave. To je drugi najtuzniji dan, nakon Velikog Petka u bogosluzbenom kalenedaru, jer iz svedocanstva Svetog Jevandjelja se vidi jasno da je nevino postradao Sveti Jovan , na pravdi Boga bio utanicen i od careve zene zahtevano na Irodovom rodjendanu Jovanovo pogubljenje. Dobro je znati da ne ide se samo nedeljom u Crkvu, nego svaki dan na bogosluzenja koja Crkva drzi i kojih ima u nasim manstirma i crkvama. Mi smo kao hriscani itekako duzni da budemo deo zajednice za Gospodom i da prisustvujemo sluzbama u crkvi. Nije samo nedeljom odredjeno da se sluzi Sveta Liturgija, vec ona moze da se sluzi u parohijama svakim danom i praznicima. Tako da ovaj dan ko god moze odpocne prisustvom na Sv. LITURGIJI, POSTOM , MOLITVOM I SVETIM PRICESCEM i tako da ucini i time potvdri svedocenje Crkve o istini koja nam je zasvedocena zivotom i mucenistvom Svetog Jovana Krstitelja i Pretece. To je dan u koji ujedno treba da se molitveno secamo i svih ljudi koji su nevino postradali, ubijeni, muceni , kao sto su od zlikovacke rukepostradali Novomucenici Jasenovacki !!

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close