Dan kad su Crnogorci postali najveći Srbi: Slave i 101 godinu kasnije

crna-gora
Foto: Facebook/Хајдук

S tim u vezi, danas na društvenoj mreži Fejsbuk Crnogorci šire post sa transparentom: „Ponosi se goro crna, sveti hrane srpske slave“ a iznod kojeg se vijori lik serdara Janka Vukotića

Današnji praznik Božić, Crnogorce uvek podseti na dan kada su postali najveći Srbi – 7. januar 1916. godine, kada se ujedno sećaju Mojkovačku bitku i serdara Janka Vukotića, koji je rukovodio vojskom Kraljevine Crne Gore.

S tim u vezi, danas na društvenoj mreži Fejsbuk Crnogorci šire post sa transparentom: “Ponosi se goro crna, sveti hrane srpske slave” a iznod kojeg se vijori lik Janka Vukotića.

 

Na danasšnji dan, pre tačno 101 godinu Mojkovačka bitka je vođena od 6. januara do 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske kraljevine Srbije preko delova kraljevine Crne Gore ka Jadranskom moru. Vojskom kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić.

To je ujedno bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1918. god ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije.

(Telegraf.rs/ Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close