Dačić: Makedonci su priznali Kosovo a sada se ljute zbog table na putu!

Dačić Makedonija
Foto: novosti.rs

Makedonci pozvali na raport našeg ambasadora, nezadovoljni zbog oznake BJRM na auto-putu. Dačić: Oni su priznali Kosovo, a sada im smeta nekakav natpis

ODNOSI Beograda i Skoplja ozbiljno su uzdrmani pre nekoliko dana i to zbog – table na kojoj je naziv nama susedne države! Oznaka Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM), postavljena pre desetak dana na novootvorenoj deonici Koridora 10, kod Vladičinog Hana, razljutila je makedonske vlasti, koje su hitno pozvale na konsultacije našu ambasadorku u Skoplju Dušanku Divjak Tomić!?

To je za „Novosti“ potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji dodaje da ne vidi razlog za primedbe Skoplja:

– Njima sada smeta ta tabla, a nama ne treba da smeta to što su u Unesku glasali za prijem Kosova – pita se Dačić.

On kaže da je ove argumente iznela i naša ambasadorka u Skoplju, na sastanku u njihovom Ministarstvu spoljnih poslova, gde joj je prenet usmeni demarš zbog postavljanja table.

Zvaničnici iz Skoplja obrazložili su da ih je Srbija, iako su stolicu u Ujedinjenim nacijama dobili pod nazivom BJRM, priznala pod ustavnim imenom Republika Makedonija. Zato zahtevaju da oznaka „granica sa BJRM“, koja je osvanula na tabli s podacima o izvođenju radova na putu Vladičin Han – Donji Neradovac, bude hitno uklonjena.

Dačić, za „Novosti“, kategorički poručuje da tabla ostaje:

– Krajnje je vreme da prestanemo da radimo protiv sopstvenih interesa. Tačno je da Srbija priznaje Makedoniju pod tim imenom, za razliku od evropskih država, ali to je urađeno još pod Miloševićem, devedesetih godina.

A Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, a sada im smeta nekakav natpis. Neshvatljivo je da nam je veći prijatelj jedna Indonezija, nego neke susedne države.

Makedonija je bila među 92 zemlje koje su početkom novembra na Generalnoj konferenciji Uneska glasale za prijem Kosova u ovu organizaciju. Dačić je tada rekao da je Beograd „razočaran, ali ne i iznenađen odlukom suseda, i naglasio da je takav potez duboko protivan našim nacionalnim interesima“

ŽALILI SE I ZBOG CRKVE OVO nije prvi put da „varniči“ između Srbije i njeog južnog suseda. Njihov ambasador u Beogradu je 2008. proglašen personom non grata, zbog priznavanja nezavisnosti Kosova, a iste godine poslali smo Skoplju demarš zbog formiranja zajedničke komisije sa Prištinom za demarkaciju granica Makedonije i Kosova. Oni su nama 2006. uručili protestnu notu zbog finansiranja Pravoslavne ohridske arhiepiskopije sredstvima Vlade Republike Srbije.

(novosti.rs)