Crna Gora: Teroristi ANA već nišane sa Prokletija?

Novi Sad, 13. jula 2016 - Novosadska policija je u periodu januar-jun mesec 2016. godine povecala procenat rasvetljenja krivicnih dela u odnosu na 2015. i 2014. godinu, saopsteno je iz Policijske uprave u Novom Sadu. Prema podacima, u koje je Tanjug imao uvid, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Novi Sad od januara do juna ove godine pocinjeno je ukupno 4.809 krivicnih dela, od cega je rasvetljeno 47,5 odsto. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb
FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

U planinskoj oblasti rosnog vrha, posle pretnji terorističke ANA Crnoj Gori. Staze kojima su od devedesetih stizale duge cevi za OVK nikad nisu ni prekidane

PRETNjE ratom koje je teroristička Albanska nacionalna armija uputila nedavno Crnoj Gori, a sve uoči pregovora o razgraničenju ove države i kvazidržave Kosovo, aktuelizovala je problem ilegalnih puteva oružja na Balkanu. Da su ove pretnje ozbiljno shvaćene, svedoči i angažovanje 30 pripadnika crnogorske Specijalne antiterorističke jedinice na kontroli sporne crnogorsko-kosovske granice, u planinskoj oblasti na Čakoru, nastavku Prokletija.

Poznavaoci krijumčarskih puteva iz devedesetih godina prošlog veka navode u razgovoru za “Novosti” da to ni izdaleka nije dovoljno”. Podaci koje su pre izvesnog vremena izneli zvaničnici crnogorske policije ukazuju na to da su u krijumčarenju svih vrsta i dalje aktuelni svi planinski prolazi kroz Prokletije iz severne Albanije, gde tradicionalno vlada bezakonje. Njima su od devedesetih godina naovamo stazicama, kroz vrleti na mazgama, stizali oružje i oprema za terorističku OVK, ali baš sa ovog terena bilo je najmanje vesti o presretanju tovara pušaka, puškomitraljeza, ručnih bacača, minobacača i bestrzajnih topova koji su se klatili na samarima.

– Razlog je bila slaba granična kontrola vrleti Pokletija sa malim snagama Vojske na ovom teškom terenu, ali i s lošom strategijom borbe s kriminalcima i teroristima. O tome i danas svedoči karaula bivše JNA u Zastanu, okružena prokletijskim visovima, potpuno nezaštićena i neodbranjiva. Danas je ona pusta i služi samo planinarima da prespavaju i zaklone se od nevremena – svedoče nam retki planinari koji ovuda “krstare”.

Kraj ove karaule i drugih sličnih vodi drevni karavanski put kojima su planinskim stazama ispod Jezerskog i Rosnog vrha, a zatim dolinom Ropojane, razni ilegalni tovari i dobrovoljci stizali u Crnu Goru.

Put je vodio dalje kroz oblast Gusinja i Plava, nastanjenu albanskim življem, ka Metohiji na koju se ovaj region naslanja. Danas ovom stazom najčešće prolaze planinari koji i ne znaju kad ulaze iz Crne Gore u Albaniju i obrnuto jer su granični kamenovi ili potpuno uništeni, ili prebačeni duboko u crnogorsku teritoriju – nastavljaju naši sagovornici.

Da je odvajanje ove oblasti od Crne Gore kroz kulturu i jezik daleko odmaklo, ukazuje činjenica da su stari toponimi zvanično albanizovani, pa se, na primer Rosni vrh, danas zove Maja Rosit, a Jezerski Maja Jezerce.

U prilog svemu, svedoči i reportaža italijanske državne televizije s početka godine “Albanija vrata džihada”, koja je na trenutak uzburkala evropsku javnost pričom o švercu naoružanja iz Albanije preko Crne Gore i distribuciji islamskim tereoristima. Italijanski istraživači došli su tada do dokaza da je baš tim putem u Francusku stiglo oružje kojim su islamisti izveli terorističke akcije u Parizu u novembru 2015, kad je ubijeno 130 ljudi, a njih 250 renjeno.

RAT JEZIKOM

RASPOLOŽENjE lokalnog stanovništva i poštovanju države u selima na crnogorskoj strani Prokletija veoma rečito ilustruju albanske crvene zastave s crnim orlom istaknute na kućama. U ovoj planinskoj turističkoj oblasti i nacionalnom parku natpisi, prvo trojezični, na albanskom, engleskom i lošem “maternjem” jeziku, a zatim dvojezični, razumljivi su samo Albancima i Englezima.

(novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close