Crna Gora-Podgorica: Nećemo u pakt sa ubicama! (VIDEO)

podgorica
Foto: novosti.rs

U Podgorici održan anti-NATO protest sa koga je poslata poruka Milu Đukanoviću da ne prihvataju članstvo u tom savezu. Momir Bulatović: Mogu li se zaboraviti zločini Alijanse

Članstvo Crne Gore u NATO pitanje je o kome nijedan građanin Crne Gore ne bi smeo da ćuti. Bombe 1999. godine padale su jednako po Crnoj Gori i Srbiji… Mene su ovde dovele seni 1.054 poginula pripadnika Vojske Jugoslavije i policije Srbije, 550 nedužnih civila, 79 dece. Može li onda neko da zaboravi sve te zločine? Crnogorci sigurno ne bi smeli. Pozvali su nas u NATO da bi bilo malo više vojske protiv Rusije.

Rekao je ovo Momir Bulatović danas pred više hiljada građana, na velikom anti-NATO protestu ispred zgrade državnog parlamenta u Podgorici. Vladi Mila Đukanovića i zemljama članicama NATO poslata je poruka da većinski narod Crne Gore nije za članstvo u tom savezu, već da želi državu koja će biti vojno neutralna i nikada okrenuta protiv Srbije i Rusije.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da Crna Gora ne sme biti u vojnom ešelonu sa Albanijom i Turskom, protiv Srbije i Rusije.

Za većinski pravoslavni narod veoma je bitno da im državu kontroliše naša vekovna zaštitnica majka Rusija. Siguran sam da bi referendum pokazao opredeljenost građana Crne Gore protiv članstva u društvo zemalja koje su pre 16 godina bombama, osiromašenim uranijumom razarale tkivo Srbije i Crne Gore – kazao je Mandić.

Lider Radničke partije Janko Vučinić je NATO okarakterisao kao imperijalnu vojnu silu koja služi zaštiti interesa krupnog kapitala.

– Zbog toga je Alijansa i osnovana. Izazivanjem kriza i ratnih žarišta po Evropi i svetu stiču profit gomilajući na nesreći drugih kapital i bogatstva. Kao takvi nama nisu potrebni – rekao je Vučinić.

Na protestu su se čule oštre poruke iz mase na račun Mila Đukanovića i njegove vladavine, ali i onih koji su 1999. godine doneli odluku da preko „Milosrdnog anđela“ razbijaju tada zajedničku državu – SRJ, koja je odbranu platila velikim brojem civilnih i vojnih žrtava.

ORGANIZATORI PROTESTA Skup su, pored Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, organizovali Radnička partija, Partija udruženih penzionera, Pokret za Pljevlja, Mirovni pokret „Ne u rat, ne u NATO“, „Sloboda narodu“ i grupa građana „Akcija-reakcija“.

(novosti.rs)