BOSANAC PRODAJE PIŠTOLJ ZA 260 MARAKA: „Pucao samo po svadbama i kad mi se dete rodilo“

ulica-vladimira-rolovica-pistolj
Printskrin: Google Street View, pixabay.com

Pištolj može da se kupi za 100 maraka, puška i pištolj za 500, u slučaju da se kupuje oboje. I sve to putem popularnih stranica s oglasima

Rezultati istraživanja o tome na koji se način najlakše može doći do oružja u BiH, su poražavajući.

Kako prenosi portal Avaz, isttraživanje novinara, pokazalo je da se pištolj može dobiti za 100 maraka, puška i pištolj za 500, u slučaju da se kupuje oboje. I sve to putem popularnih stranica s oglasima.

“Dobar je pištolj, cena je 260 maraka, nije puno korišćen, ispaljeno 15 metaka na svadbi i nekoliko metaka kada se dete rodilo.”

Činjenica, svaki oglas završava se napomenom da prodaju isključivo punoletnim osobama i onim s dozvolom za nošenje oružja. Međutim, prodavci već nakon drugog upita “može li bez dozvole”, uglavnom odustaju od tih pravila.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, kaže da je oružje lako dostupno zbog činjenice da je zakonodavstvo neusaglašeno.

– Još 2009. godine donesena je odluka o usaglašavanju zakona o oružju s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Od tada je prošlo sedam godina, a strategija o posedovanju oružja još nije sprovedena. Loša je i kaznena politika. Nelegalno oružje više je nego veliki problem za društvo i sva istraživanja pokazuju da ima slabo pomaka. Uništavanje oružja takođe nije u vrhu prioriteta – pojašnjava Hadžović.

 

(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close